open-navfaktor-logo
search
Susret sa Osmani
Đukanović: Crna Gora podržava ambiciju Kosova da dobije status kandidata
Crna Gora razumije ambicije Kosova da postane članica Vijeća Europe i dobije status kandidata za EU, i to snažno podržavamo, rekao je u utorak predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu u Podgorici.
07.02.2023. u 17:04
get url
text

Đukanović je naglasio da Crna Gora s pozornošću prati sve što se događa u pregovorima Kosova i Srbije.

- Uvjereni smo da može doći do održivog sporazuma. S rješavanjem tog pitanja bitno bi bila riješena stabilnost ove regije - rekao crnogorski predsjednik.

Osmani Sadriu je istaknula da samo jedna zemlja u regiji ne želi dobrosusjedske odnose, a to je, kako je rekla, Srbija.

- To je jedini izvor rizika za nestabilnosti. Strateški cilj EU je da sve ove zemlje postanu članice Unije jer se samo tako može ostvariti mir u regiji - smatra predsjednica Kosova, dodajući da ruski predsjednik Vladimir Putin Crnu Goru i Kosovo zove projektima koji su privremeni.

- Crna Gora i Kosovo su suverene države i jasno posvećene putu ka članstvu u EU. Nastavit ćemo raditi s ciljem rješavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavit ćemo putem mira i stabilnosti - rekla je predsjednica Kosova.

Prema njenim riječima Crna Gora je pokazala jasnu podršku Kosovu na svim područjima do sada.

- Đukanovićeva podrška se posvjedočila mnogo puta do sada. Nemam dilemu da će se podrška Crne Gore nastaviti - istaknula je Osmani Sadriu, koja boravi u dvodnevnom posjetu Podgorici, prenosi Hina.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori ima nešto preko pet posto albanskog stanovništva. U crnogorskom parlamentu Albanci imaju dva zastupnika, a i ministar za ljudska i manjinska prava je Albanac.

Tehnički premijer Dritan Abazović također se izjašnjava kao Albanac i prvi je pripadnik manjinskih naroda na čelu crnogorske vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.