"Vrhunac cinizma"

Džaferović: Država Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije

FOTO: Arhiv

Podsjetio je da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS-a Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji

Promocija knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, nova je uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Kako je kazao, Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca.

- Podsjećam da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS-a Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji. Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljude koje je pobio, prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH - kazao je Džaferović.

Dodao je da je vrhunac cinizma da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji je upravo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom.

- Kao član Predsjedništva, insistirat ću da se u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne zemlje privedu pred lice pravde - podvukao je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga