Nastavljaju s misijom

Džaferović: SDA će iz ovoga izaći snažnija i jača, Izetbegović je uspješan stranački lider i to će biti i dalje

Šefik Džaferović
FOTO: Fena

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) je u toku u Sarajevu, riječ je o redovnom zasjedanju na kojem će danas biti riječi o sazivanju ovogodišnjeg stranačkog kongresa te imenovanju organizacionog odbora, kao i odluci o raspisivanju redovnih izbora u SDA za mandatni period 2023-2027. godina.

Prema najavljenom dnevnom redu, Predsjedništvo SDA će na ovoj sjednici razmotriti i aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva SDA Šefik Džaferović, odgovarajući na novinarska pitanja uoči sjednice, rekao je da se SDA nosila dostojanstveno sa svim nedaćama nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH, udruživanjima protiv nje i pokušajima njenog izbacivanja iz vlasti.

- Dostojanstveno smo to podnijeli. Sada smo opozicija i nastavit ćemo s našom misijom, borit ćemo se za ciljeve stranke, za cjelovitu demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo biti opozicija državi Bosni i Hercegovini, opozicija ćemo biti ovoj nesposobnoj vlasti koja je nametnuta na svakakav način unutar Bosne i Hercegovine, naročito na nivou Federacije BiH i nastavit ćemo svoju misiju. Mi ćemo uređivati odnose unutar stranke koja ove godine ima kongres, bit će izvršeni izbori unutar SDA po procedurama propisanim Statutom - izjavio je Džaferović.

Poručio je da će SDA iz ovoga sasvim sigurno izaći snažnija i jača, a onima koji, kako je rekao, izazivaju nered u SDA da se "okrenu svojim dvorištima".

Rekao je da se on ne bi kandidirao za novog predsjednika SDA jer stranka ima predsjednika, Bakira Izetbegovića, kojeg Džaferović vidi i dalje na toj funkciji jer je, smatra, uspješan stranački lider, što će biti i dalje.

Upitan za informacije o imenovanju Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg u prethodnom mandatu Vijeća ministara BiH, za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Džaferović odgovara da to nije dobro rješenje jer Tegeltija nije uspješno obavljao ni navedenu, mnogo važniju funkciju iz prethodnog mandata.

Član Predsjedništva SDA Safet Softić je prokomentirao i ostavku Alme Čolo na sve funkcije i članstvo u SDA, rekavši da se ona priprema za preuzimanje pravosudne funkcije, a o tome da li se umorila od politike, treba pitati nju.

Po Softićevom mišljenju, SDA treba da izvuče pouku nakon svega što se događalo i u toku predizborne kampanje i rezultata koji je na određen način postao neka vrsta tereta. Ima kratkih spojeva u odnosima stranke s međunarodnom zajednicom u BiH, kaže Softić, koji smatra da treba napraviti određene reforme koje će značiti drugačiji status SDA.

Imenovanje Zorana Tegeltije za čelnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Softić smatra preskupom cijenom koju "Trojka" plaća za njen ulazak u vlast. Stava je da će "Trojka" plaćati za to još veću cijenu ubuduće, ali i Bosna i Hercegovina te njeni građani.

O tome koga vidi na čelu SDA nakon najavljenog kongresa, Softić ne želi špekulirati "jer treba vidjeti šta o tome misli teren“. Napominje da su u tom kontekstu zasad spominjana dva imena – aktuelni predsjednik stranke Bakir Izetbegović i Šemsudin Mehmedović koji "iz dana u dan pojačava svoju kampanju i nominira se praktično kao kandidat".

- Ipak, puno je važnije šta teren misli o tim stvarima nego mi sami o sebi – zaključio je Softić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga