open-navfaktor-logo
search
Uputio čestitku
Džaferović: Svi koji poštuju i priznaju Dejtonski sporazum moraju poštovati i činjenicu nezavisnosti
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
28.02.2022. u 21:24
get url
text
Šefik Džaferović

- Prije tri decenije, građanke i građani Bosne i Hercegovine su se izjasnili za nezavisnu, cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih.

Referendum o nezavisnosti od 29. februara i 1. marta 1992. godine, proveden je uz puno poštovanje pravnih normi i procedura, čime je osigurana njegova puna legalnost. Odluka dvije trećine građana Bosne i Hercegovine da podrže ideju nezavisne i suverene države priznao je cijeli svijet.

Status Bosne i Hercegovine kao nezavisne države u Ujedinjenim nacijama ostao je isti i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Svi koji poštuju i priznaju Daytonski sporazum moraju poštovati i činjenicu nezavisnosti koja je plod 1. marta.

Danas, tri decenije poslije, u trenucima ogromnih iskušenja, vrijednosti 1. marta su najbolji putokaz za državu Bosnu ii Hercegovinu. To su vrijednosti demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju zemlje, koje nemaju alternativu.

Svim građankama i građanima od srca čestitam 1. mart. Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina - navedeno je u čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.