open-navfaktor-logo
search
Odluke
Evgeny Gaponko novi direktor Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo
Epizodista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Evgeny Gaponko novi je umjetnički direktor Baleta u Narodnom pozorištu Sarajevo.
03.12.2021. u 14:19
get url
text

Odluka o izboru i imenovanju umjetničkog direktora Baleta uslijedila je po okončanju ponovljene konkursne procedure, nakon što na prethodno objavljenom konkursu nijedna pristigla prijava nije ispunjavala predviđene uvjete.

- Od profesora Vladmira Rajbova sam slušao mnogo o sarajevskom ansamblu koji je tada važio za najjači ansambl nekadašnje Jugoslavije. Iza mene je sada petnast godina rada u baletu Narodnog pozorišta Sarajevo, mnoštvo predstava i uloga, tako da trenutno rukovodstvo smatram prirodnim slijedom. Neko sam ko jako dobro poznaje, kako probleme, tako i potencijale ansambla i spreman sam da se uhvatim u koštac sa svim izazovima koji su pred nama kako bih postigao zacrtane ciljeve - izjavio je Gaponko.

Evgeny je rođen u Novosibirsku (Rusija) gdje je završio Državnu baletnu akademiju u klasi V. Rjabova kao diplomirani baletski umjetnik 2001. godine. Diplomirao je na Nacionalnom pedagoškom univerzitetu u Novosibirsku, smjer: narodno umjetničko stvaralaštvo, nakon čega stječe zvanje profesora.

Od 2001. do 2005. bio je zaposlen u ansamblu baleta Nacionalne opere i baleta Novosibirsk unutar kojeg uzima učešće u svim klasičnim i savremenim produkcijama. Sa baletom Novosibirska gostuje širom Rusije, Kine i Evrope. Istovremeno je bio angažiran kao gostujući solista baleta u teatru muzičke komedije Novosibirsk. Osnivač je baletnog studija u Novosibirsku kojim je rukovodio do 2019. godine, a djelujući u tom studiju, postao je višestruki dobitnik brojnih nagrada i priznanja na državnim festivalima i takmičenjima.

Angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo dobija 2005. godine kao epizodista baleta. Tokom petnaestogodišnje karijere uzima učešće u kompletnom baletnom i opernom repertoaru, gdje bilježi i brojne solističke uloge. Sa Narodnim pozorištem Sarajevo gostuje širom BiH i regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.