Streljaštvo

Fantastična Farah Onešćuk oborila četiri državna rekorda na juniorskom Prvenstvu BiH

FOTO: Strljački klub Sarajevo

Jučer je u Strelištu Zetra održano Prvenstvo Bosne i Hercegovine u gađanju zračnim oružjem za juniorke i juniore. Nastupilo je četrnaest klubova sa 98 takmičara.

Kao i na prethodnom seniorskom Prvenstvu najuspješniji su bili takmičari Streljačkog kluba Sarajevo.

Nevjerovatna takmičarka SK Sarajevo Farah Onešćuk je ponovo briljirala i sjajnim gađanjem je oborila četiri državna rekorda. Rezultata u kvalifikacijama od 628,3 kruga je Novi državni rekord i za juniorke i seniroke, a rezultata od 262,2 kruga je Novi finalni rekord takođe za juniorke i seniorke. O kakvim rezultatima se radi govori i podatak da je ovogodišnja evropska prvakinja imala slabiji rezultat sa kojim je osvojila titulu evropske prvakinje.

- Kao i na seniorskom prvenstvu, a prema pravilima Svjetske streljačke federacije u kvalifikacionom dijelu gađalo se 60 dijabola, a prvih osam najboljih takmičara se plasiralo u finalno gađanje. U finalnom gađanju svi takmičari kreću od početka i gađa se na eliminacije. Nakon 15 metaka najslabiji takmičari zauzimaju osmo i sedmo mjesto, nakon 20 metaka zauzimaju šesto i mjesto, nakon 25 metaka imamo prvi duel za medalju u kojem bolji takmičar osvaja bronzanu medalju. Na kraju zadnja dva takmičara gađaju na osvojene bodove i pobjednik je takmičar koji prvi stigne do 16 osvojenih bodova - saopćili su iz SK Sarajevo.

Tehnički rezultati:

U disciplini juniorke puška najuspješnije su bile takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo koju je predvodila Farah Onešćuk. U sastavu ekipe nastupile su još Aja Basarić i Ima Okan i pogodile su 1862,4 kruga. Drugo mjesto su sa pogođenih 1819,1 krugom osvojile takmičarke SK Geofon iz Teslića, a treće takmičarke SSK Željezničar koje su imale 1811,5 krugova.

Pojedinačno najbolja je bila Farah Onešćuk (SK Sarajevo) koja je u kvalifikacijama je još jednom pokazala da je u izvanrednoj formi te pogodila svjetski vrijedan rezultata od 628,3 kruga. U finalu je sa 16:12 pobijedila klupsku kolegicu Nejru Mehmedović. Treće mjesto je osvojila takmičarka SSK Željezničar Merima Mulahmetović.

Juniori Streljačkog kluba Sarajevo u gađanju puškom su sa pogođenim 1832,1 krugom osvojili titulu Državnih pravaka. Za ekipu su nastupali Benjamin Kurtović, Benjamin Mešanović i Benjamin Fazlija. Ekipa SK Geofon je osvojila drugo mjesto, a ekipi SK Visoko treće. Pojedinano prvo mjesto je osvojio Matej Rašić (SK Geofon) koji je u finalu sa 16:10 pobijedio takmičara SK Sarajevo Benjamina Kurtovića. Treće mjesto pripalo je četrnaestogodišnjem debitantu Benjaminu Fazliji članu SK Sarajevo. 

U disciplini zračni pištolj juniorke takmičarke Streljačkog kluba TRB Bijeljina su sa pogođenih 1531 krugom su postale Prvakinje BiH, a u sastavu ekipe su nastupile Sofija Rakić, Marija Trifković i Ana Perić. Drugo mjesto pripalo je takmičarka SK Tešanj, a treće takmičarkama SK Visoko. U finalnom gađanju u pojedinačnoj konkurenciji najbolje se snašla Ernada Dugalić (SK Tešanj) koja je sa 16:14 pobijedila Rakić Sofiju (SK TRB Bijeljina). Treće mjesto je osvojila Sumeja Ganić (SK Visoko).

Kod juniora zračnim pištoljem ekipa SK Mladost iz Gacka u sastavu Slijepčević, Pojužina, Pušara je sa pogođenih 1560 krugova osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je takmičarima SK Sarajevo koji su pogodili 1532 kruga, a treće tamičarima OSK Leotar iz Trebinja koji su imali 1511 krugova. Pojedinačno Državni prvak je Husejn Kofrc (SK Sarajevo) koji je sa 16:4 ubjedljivo pobijedio mnogo iskusnijeg Ivana Slijepčevića (SK Mladost), a treći je bio Đorđe Milovanović (OSK Leotar) 

Najboljim takmičarima i takmičarka su dodijeljene medalje i diplome, a ekipama pehari koje je osigurao Streljački savez BiH.

Za odličnu i besprijekornu tehničku organizaciju po međunarodnim standardima pobrinuli su se članovi Streljačkog kluba Sarajevo.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga