"Politički razlozi"

Fazlagić: Vladajuća šestorka me nezakonito smijenila s pozicije direktorice TVSA

Imala sam nevjerovatne opstrukcije. Naročito ističem pokušaje da se onemogući snimanje Ramazanskog programa, da se ukinu pokrenute emisije, naročito BH dnevnik, kao jedan od prepoznatljivih projekata TVSA, navela je 

Nakon što je smijenjena sa funkcije direktorice JP "Televizija Kantona Sarajevo" Edina Fazlagić je izdala saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

U obrazloženju razrješenja sa pozicije direktorice Televizije Kantona Sarajevo od Nadzornog odbora navedeno je kako sam sa pozicije smijenjena zbog nezakonitosti u radu. Obavještavam javnost da te tvrdnje nisu tačne i da nije bilo nikakvih nezakonistosti u mom radu, te da su razlozi mog razrješenja puno dublji i političke prirode.

Građani Kantona Sarajevo znaju da TVSA od svog nastanka do danas nikada nije djelovala politički i da je bila objektivan medij u interesu građana, medij koji je patriotski orijentisan i medij koji je naročito čuvao baštinu na period agresije na BiH i odbranu od nje. Svim problemima pristupali smo kritički, ali nismo pravili afere kao većina medija u BiH, te smo nastojali na najbolji mogući način informisati građane Kantona Sarajevo.

Nakon imenovanja na poziciju direktorice ovog preduzeća zatekla sam neriješene statuse radnika koji su i do 10 godina bili angažovani na sistematizovanim poslovima na nezakonit način, bez zdravstvenog i penzionog osiguranja, toplog obroka i bilo kakvih radničkih i ljudskih prava. Naročito me pogodila činjenica što su ti radnici ratni vojni invalidi, borci, logoraši, pripadnici Armije RBiH, na koje se naslanja cijeli tehnički dio procesa organizacije produkcije i emitovanja programa TVSA. Sa njih 14 zaključen je ugovor o radu po istoj proceduri po kojoj su zaključeni ugovori o radu sa svim drugim uposlenicima JP "Televizija Kantona Sarajevo" d.o.o.

S druge strane, TVSA je bila jedini preostali medij u zgradi RTV doma nakon propale reforme Javnog RTV servisa koja je provedena od međunarodne zajednice kojom je dokinuta nekadašnja RTV BiH, koja je u ratu vodila medijsku odbranu zajedno sa borcima koji su branili državu na  linijama.

TVSA je nastavila medijsku odbranu utemeljenu na patriotskom načinu informisanja naših građana što je nažalost osnovni razlog zbog kojeg je vladajuća šestorka izvršila moju nezakonitu smjenu, s obzirom na to da je Izvještaj o poslovanju preduzeća pozitivan, te da je ovo prva godina mog četverogodišnjeg mandata. Iz svega navedenog nije teško zaključiti da je upravo osnivač učinio nezakonit postupak.

Pored toga, o odnosu Vlade KS prema ovom preduzeću i meni najbolje govori činjenica da ni na koji način nisu reagovali ili pokušali da me zaštite, kada mi je kao direktorici preduzeća čiji su osnivač zapaljen automobil. Nisu se čak oglasili niti jednim saopćenjem. S druge strane, premijer Forto prepričava razgovore sa novinarima TVSA u neformalnom dijelu razgovora, te ih pri tom prenosi na način koji njemu odgovara.

Želim istaći da sam u proteklim mjesecima, otkako je imenovana nova vlada, u svom radu imala nevjerovatne opstrukcije od uposlenika koji su politički djelovali na svojim radnim mjestima u saradnji sa nekim ljudima iz Vlade Kantona Sarajevo, a koji su najavili moju smjenu, te su uposlenici bojkotovali proces rada. Naročito ističem pokušaje da se onemogući snimanje Ramazanskog programa, da se ukinu pokrenute emisije, naročito BH dnevnik, kao jedan od prepoznatljivih projekata TVSA. Realizacija programa bila je na granicama održivosti, gotovo nemoguća. Uoči i nakon samog procesa razrješenja jedan broj uposlenika koji su bili na bolovanju odmah su se vratili na posao.

I na kraju ističem da ostavljamo TVSA u stanju pozitivnog poslovanja i da je naša želja da unaprijedimo program sada naprosto uništena. Stoga izražavam veliku zabrinutost da TVSA uskoro više neće biti ono što je bila i zbog čega je nastala, tj. da će vladajuća šestorka uništiti i posljednji elektronski medij sa patriotskim predznakom.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga