Titula kao izazov

Feđa Dudić ima kvalitet, pitanje je da li navijači i čelnici Sarajeva imaju strpljenja

Feđa Dudić i Emir Hadžić
FOTO: FKS

Feđa Dudić napustio je klupu Veleža i to nakon što je tri sezone proveo u klubu iz Mostara.

Glavni razlog za odlazak sa klupe Rođenih je činjenica da je mladi strateg dogovorio saradnju sa FK Sarajevo, s kojim je danas potpisao dvogodišnji ugovor.

VEZANI TEKST - Feđa Dudić: Bit će promjena u igračkom kadru, pokušat ću pridobiti navijače

Dudić je klub napustio nakon nepune tri godina (stigao 5. augusta 2019. godine), a sa Mostarcima je postigao sjajne rezultate. Prvo je nakon više od tri decenije odveo Rođene u Evropu, a ovog proljeća donio je trofej u grad na Neretvi (osvojio Kup BiH), prvi nakon 36 godina posta.

Vijest o odlasku Dudića iz Mostara odjeknula je kao bomba, posebno zbog svega što se događalo u zadnje vrijeme. Rođeni su odigrali sjajno u Evropi, ali su zakazali na startu sezone u domaćem prvenstvu, pa je Dudić posljednjag dana oktobra prošle godine podnio ostavku. Praksa u bh. klubovima bila bi da Upravni odbor usvoji ostavku, ali u Veležu nije bilo tako. Feđa je dobio podršku čelnih ljudi, a to se na kraju isplatilo, jer su osvojili Kup i izborili Evropu.

Dojučerašnji trener hercegovačkog tima odmah nakon osvojenog trofeja poslao je poruku istim tim ljudima koji su ga ostavili na klupi da želi pojačati igrački kadar i da želi veće plaće za svoj stručni štab i za sebe.

U utorak je održana sjednica UO Veleža i prve informacije govorile su da će biti ispunjene trenerove želje. Ipak, jutro poslije sjednice uslijedio je šok - Dudić je zatražio odlazak.

Nazvanično, UO je obećao da će ispuniti sve zahtjeve, čak je predsjednik Senad Husnić kasnije priznao "da su mu ponudili i više nego što je tražio". No, očito je problem nastao kada to nisu "stavili na papir", odnosno Dudić nije dobio garancije da će to biti i ispoštovano.

VEZANI TEKST -  Husnić: Čitav stručni štab nam je otišao u Sarajevo, ponudili smo im više nego što su tražili

U međuvremenu, stigla je ponuda sa Koševa, finansijski mnogo bolja od one koju je imao u Veležu (čak i u varijanti da mu se poveća plaća). Uz to, poklopile su se i ambicije kluba i trenera. Nakon neuspješne netom završene sezone (ostali bez Evrope) Sarajevo će u narednoj sezoni juriti titulu, a to je Dudiću bio dovoljan motiv da prihvati ponudu. 

Definitivno, Dudić je pokazao da ima kvalitet. To nije sporno. Ali, problem bi moglo predstavljati (ne)strpljenje navijača Sarajeva, koje se reflektuje i na Upravu koševskog premijerligaša. Nerijetko su treneri Bordo tima bili izloženi kritikama sa tribina, a ubrzo nakon toga reagovao bi UO koji bi smijenio trenera. I tako ukrug...

Pored sporedičnih instant rezultata, nije bilo strategije i klub godinama tapka u mjestu. Da li će istu sudbinu doživjeti i trener koji je imenovan danas pokazat će vrijeme.

Dudić je obećao da će marljivim radom opravdati povjerenje čelnih ljudi. Nakon što je izborio plasman u Evropu, te osvojio Kup, logičnim se kao naredni cilj postavlja šampionska titula. U predstojećoj sezoni ili nekoj od narednih. Samo je pitanje hoće li čelnici Sarajeva imati strpljenja ako titulu ne dođe iduće godine.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga