open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Fenomenalni Edin Džeko srušio Finsku, Zmajevi gaze ka eliti
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Finsku u derbiju 4. kola Lige nacija Grupe 3.  
14.06.2022. u 22:37
get url
text

Zmajevi su uz veliku podršku sa tribina Bilinog polja slavili sa 3:2, a junak večeri bio je dvostruki strijelac Edin Džeko. Ovim trijumfom naš tim je zadržao prvo mjesto u grupi sa velikim izgledima da u posljednja dva kola sačuvaju prvo mjesto i izbore plasman u evropsku elitu (Ligu A).

Već u drugoj minuti nakon prekida zaprijetio je Prcić, ali je šutirao pored gola.

U narednom napadu uslijedilo je veliko slavlje. Pjanić je izveo korner, Sauli Vaisanen je srušio Džeku, a sudija Kabakov pokazao je na bijelu tačku. Bugarski arbitar sačekao je VAR, koji je potvrdio njegovu odluku, a uz to defanzivac Finske dobio je žuti karton.

Igrala se 8. minuta kada smo mogli i do drugog gola. Pjanić je opet izveo korner, Džeko je šutirao glavom ali nije bio precizan.

I kako to biva u fudbalu stigla je kazna. I to ekspresno. Finci su istrčali kontru, Kallman je asistirao, a Pukki je pogodio za 1:1. Bio mu je to šesti gol u šestom susretu protiv Zmajeva.

Novu priliku imali smo u 16. minuti. Duljević je šutirao iskosa sa lijeve strane, Hradecky je kratko odbio loptu, pokušao je i Menalo u nastavku akcije, ali je odbrana gostujućeg tima otklonila opanost. A onda opet kazna.

Pukki je povukao kontru, sjajnom loptom uposlio je Kallmana, a ovaj matirao Šehića za preokret - 1:2.

Dobro priliku u 22. minuti imao je Menalo, koji je na dodavanje Džeke sa vrha šesnaesterca šutirao pored gola.

Ipak, u 31. minuti stižemo do izjednačenja. Pjanić je poslao "loptu sa očima", a Džeko pogodio za 2:2. Pomoćni sudija je označio ofsajd, ali se gledao VAR, nakon čega je Kabakov pokazao na centar i erupciju oduševljenja na Bilinom polju. Ujedno, to je bio i rezultat prvog poluvremena.

U nastavak smo krenuli agresivno, po novo vodstvo, a u uvodnim minutama prilike su imale Pjanić, Hadžiahmetović i Stevanović, no promjene rezultata nije bilo.

U 56. minuti Pukki je mogao kazniti grešku naše odbrane, izašao je sam na Šehića, ali je šutirao pored gola.

Dvije minute kasnije kaznili smo Fince. Džeko je primio loptu, namjestio se i pogodio nebranjeni dio finskog gola.

Niskanen je u 64. minuti bio u stopostotnoj prilici, bio je oči u oči sa Šehićem, ali je šutirao pored gola.

Pet minuta kasnije Dijamant je u novoj prilici, no ovaj put Hradecky brani. Golman Finske zaustavio je Džeku i u 76. minuti. 

Finci su do kraja pokušavali doći do izjednačenja, ali je odbrana bh. tima izdržala. 

{$galerijaFotografija}

BiH - Finska 3:2 (2:2)

Strijelci: 1:0 - Pjanić (5-pen), 1:1 - Pukki (10), 1:2 - Kallman (18), 2:2 - Džeko (31), 3:2 - Džeko (58). Stadion Bilino polje. Gledalaca: 10.000. Sudija Georgi Kabakov (Bugarska). Žuti kartoni: Prcić, Gojak (BiH). S. Vaisanen (Finska).

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Stevanović, Ahmedhodžić (od 73. Kovačević), Hadžikadunić, Kolašinac (od 68. Ćivić), Menalo, Prcić (od 46. Hadžiahmetović), Pjanić (od 76. Gojak), Krunić, Džeko, Duljević (od 46. Miličević). Selektor: Ivaylo Petev.

FINSKA: Hradecky, Jensen, Vaisanen (od 46. Ivanov), Tenho, Nissila (od 46. Kamara), Solsalo, Niskanen (od 81. Taylor), Lingman, Schuller (od 59. Rud), Kallman, Pukki. Selektor: Markku Kanerva.

Bosna i Hercegovina - Finska ,14.06.2022.
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.