open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo i epidemija
Forto: Dolazimo u dramatično stanje, jučer pregledano 1.300 pacijenata
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odgovarajući na pitanja zastupnika kazao je da je Vlada u ranijem periodu, 2019. godine, već pokrenula aktivnosti na obilježavanju svih službenih vozila kako bi građani mogli prepoznati ta vozila i sa istaknutim kontakt telefonom na koji se mogu prijaviti kršenja saobraćajnih i drugih pravila.
03.03.2021. u 13:47
get url
text

Kazao je Forto da je dobio informaciju od nadležnih službi da je postupak nakon koje bi uslijedilo obilježavanje vozila pri kraju, a da će se razmotriti ugrađivanje GPS sistema u službena vozila u skladu sa finansijskim i drugim mogućnostima.

Također, odgovarajući na pitanje zastupnika Damira Marjanovića o kapacitetima u bolnicama za hospitalizaciju Covid-bolesnika, Forto je kazao da "u skladu sa Federalnom uredbom i procentu gdje svaka bolnica mora odvojiti za potrebe Covid-pacijenata, pa je tako kapacitet Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 440 kreveta, a u Vojnoj bolnici 110".

- Danas je po evidenciji 345 hospitaliziranih sa simptomima Covid-19, 126 u Općoj bolnici, znači preko kapaciteta i u KCUS-u ima 219 pacijenata. To znači da imamo još slobodno 205 kreveta. Dolazimo u prilično dramatično stanje kada je u pitanju epidemiološka situacija. Slobodi kreveti nisu dobar indikator, kada se kreveti popune tada je već kasno – kazao je Forto, te dodao kako je ministar zdravstva KS Haris Vranić trenutno u posjeti KCUS-u. 

Na pitanje zastupnice Neire Dizdarević zašto se niko ne javlja na pozive u domovima zdravlja, Forto je kazao da se uskoro uspostavlja pozivni centar u domovima zdravlja gdje će se moći ostvariti kontakt sa zdravstvenim radnicima.

- Mi smo zatekli situaciju da osoblje, a ni tehničk, i nisu bili kapacitirani da se odgovori na veliki broj pacijenata. Prekjučer su domovi zdravlja imali 700 pacijenata, a jučer 1.300 i na kraju svi nisu ni mogli dobiti zdravstvenu njegu jer u 10 navečer više nisu mogli primati pacijente. U narednim danima uvest ćemo pozivni centar gdje će biti lakše komunicirati, kako bi se olakšao kontakt sa domovima zdravlja, ali i angažirat će se dodatni medicinski i nemedicinski kadar, na odražavanju čistoće i vozača za prijevoz pacijenata – kazao je Forto.

Podsjetio je Forto, ogovarajući na pitanja zastupnika Mirze Čelika, da sredstava u budžetu KS za vakcine ima, te da se radi na iznalaženju mogućeg načina da se vakcine nabave bez posredstva državnih institucija.

Kazao je Forto također da nema razloga da se ne usvoji inicijativa zastupnice Jasmine Biščević-Tokić i da se formira registar potpisanih ugovora o djelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.