open-navfaktor-logo
search
Primopredaja
FUCZ dobio novog psa za pronalaženje eksplozivnih sredstava
Predstavnice Marshall Legacy Instituta (MLI) iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), direktorica obrazovnih programa Anne Wooleyhand i direktorica razvojnih programa Indre Sabaliunaite, posjetile su danas Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) gdje je izvršena službena primopredaja psa za pronalaženje eksplozivnih sredstava.
31.05.2022. u 15:28
get url
text

POEK timu (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ pridružila se ženka belgijskog ovčara stara godinu i po dana Niles, dok pas Rico odlazi u zasluženu penziju i kojeg će Marshall Legacy Institut udomiti u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Kako je kazala Wooleyhand, pas Rico će nastavit s radom jer će biti "promovisan" u K9 ambasadora i predstavljen na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina, dok će Niles zauzeti njegove mjesto u procesima deminiranja u BiH.

- Rico je u BiH zajedno sa svojim vodičem očistio više od 510.000 kvadratnih metara površine. Bit ćemo počašćeni da primimo Rica u naš dom u SAD-u, gdje će nastaviti inspirisati mlade ljude da pomognu borbu protiv mina diljem svijeta. S druge strane Niles će, nakon što završi obuku i položi test za akreditaciju, biti uključena u deminerske operacije – kazala je Wooleyhand.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), pored ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i osam pasa, četiri obučena za traženje mina i četiri psa za potrage za nestalim osobama.

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mechelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare.

Marshall Legacy Institute iz Washingtona (SAD) donirao je više od 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava civilne zaštite od ove organizacije do sada je dobila osam pasa za otkrivanje mina koji su sa vodičima u aktivnom radu uspješno radili na zadacima otkrivanja mina.

MLI također podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u Sjedinjenim Američkim Državama sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama u cilju podizanja svijesti i upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina.

Marshall Legacy Institute donirao je FUCZ i psa Asku (Betsy), njemačkog ovčara, koja se u maju 2009. godine pridružila POEK timu FUCZ. Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, bila je dobitnica prestižne nagrade "Tim pasa otkrivača godine 2014." koju dodjeljuje ovaj Institut i za koju se natječu psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta.

Donacija osim pasa uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče. Obuka koju provodi udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) je u toku a tim (pas i vodič) će nakon položenog testa biti akreditirani u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.