open-navfaktor-logo
search
Preporođena Blaugrana
Fudbalski genije vraća Barcelonu na veliku scenu
Kada se Xavi Hernandez početkom novembra prošle godine iz Katara vratio u Barcelonu, niko nije znao šta očekivati.
21.03.2022. u 14:17
get url
text

Klub s Nou Campa bio je itekako uzdrman, kasa opustošena, a rane zbog odlaska Lionela Messija još su se pažljivo liječile.

Nekada vrsni veznjak, koji je kao fudbaler s Barcom osvojio sve što se moglo osvojiti, trenerski zanat pekao je u katarskom Al-Saddu, a na klupi Barcelone zamijenio je Ronalda Koemana kojem jednostavno nije išlo pa je dobio otkaz.

Xavi je dočekan kao spasitelj, ali njegov početak bio je težak, klub nije uspio proći grupu Lige prvaka, takmičenje je nastavio u Evropskoj ligi, što je težak udarac, a ekipa je bila prilično limitirana i vidno potrošena na svaki način. Nestrpljivo se čekao zimski prijelazni rok.

Zbog atmosfere u svlačionici, bogatog iskustva i nespornih igračkih kvaliteta Xavi je na Nou Camp odlučio vratiti brazilskog veterana Danija Alvesa. Njemu su se pridružili Feran Torres iz Guardiolinog Manchester Cityja, te otpisani Arsenalovac Pierre-Emerick Aubameyang. Barcelona je imala i mnogo problema s nestašnim Ousmaneom Dembeleom, koji je odbio potpisati produženje ugovora. Iako su iz kluba poručivali da će kraj sezone dočekati na tribinama, Xavi mu je ukazao povjerenje, a on od tada igra možda i najbolji fudbal od svog dolaska na Nou Camp.

S novim snagama, probudili su se i iskusni vojnici poput Gerrarda Piquea, Sergija Busquetsa i Jordija Albe, koji pod Xavijevom komandom igra u životnoj formi. Mladi Pedri diriguje veznim redom i neodoljivo podsjeća na slavnog Andresa Iniestu.

Takva Barcelona polako je hvatala zalet i iz utakmice u utakmicu pronalazila izgubljenu auteničnost, a to su svakako žestok presing i posjed lopte.

Ciljevi kluba u La Ligi su minimalni, a to je osigurati jednu od četiri pozicije koja naredne sezone garantuje igranje Lige prvaka.

Prva velika Xavijeva pobjeda stigla je početkom februara, kada je na Nou Campu pregažen Atletico Madrid rezultatom 4:1. Od tada je Barca u prvenstvu nanizala još pet pobjeda, uz jedan remi u gradskom derbiju s Espanyolom.

Barca je posljednji trijumf ostvarila u velikom derbiju protiv Reala. Katalonci su u Xavijevom trenerskom debiju u El Clasicu pokorili stadion Santiago Bernabeu slavivši rezultatom 4:0. Kako je Barca igrala i koliko prilika je stvorila, može se reći da je trenutni lider na tabeli dobro i prošao.

Za Barcelonu je ovo samo jedna pobjeda koja donosi tri boda kao i svaki drugi meč, ali presing, posjed lopte i direktnost, glad za uspjehom i šamar najvećem rivalu dokaz su da je Xavi na pravom putu da vrati Barcelonu tamo gdje joj je i mjesto - u sami vrh evropskog fudbala.

- Ja nisam samo trener Barcelone, ja sam i njen veliki navijač - rekao je Xavi poslije "osvajanja" španske prijestolnice, što dovoljno govori s koliko entuzijazma je pristupio poslu.

Za 42-godišnjeg stručnjaka duel u Madridu bio je ukupno 25. na klupi Barce, a upisao je 14. trijumf. Kao trener Blaugrane ima i sedam remija i četiri poraza.

Barcelona je sa Xavijem eliminirala Napoli i Galatasaray i tako preskočila dvije stepenice u Evropskoj ligi, plasiravši se u četvrtfinale.

U La Ligi je Barcelona trenutno trećeplasirana (54 boda), Sevilla na drugoj poziciji ima 57, a prvoplasirani Real Madrid 66 bodova. Barcelona ima utakmicu manje od dvije vodeće ekipe prvenstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.