Novoimenovani direktor

Gerontološki centar u Sarajevu prima 17 radnika, pravi se nova sistematizacija, renoviraju kupatila

Mirza Musa prije nekoliko mjeseci imenovan je za direktora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar Sarajevo.

Ova ustanova dom je za 320 štićenika starije životne dobi, a pod njenom ingerencijom je i Prihvatilište za skitnice i prosjake koji ima kapacitet za smještaj 15 osoba.

U razgovoru za Faktor Musa je govorio o poslovanju ove ustanove te planovima za naredni period.

- Nažalost, demografske promjene u smislu generalnog starenja populacije i sve lošije zdravstveno stanje osoba treće dobi je ostavilo posljedice i na samu organizaciju poslovanja KJU Gerontološki centar Sarajevo. Pandemija i posljedične mjere izolacija, prijevoza, bolovanja i ostalih restrikcija su uzrokovale stvarne poremećaje u samom poslovanju ustanove te uveliko povećale obim posla do krajnjih granica izdržljivosti. Potrebno je pohvaliti predanost i napore svih 115 uposlenika koji su pokazali da su u stanju nositi se sa navedenim izazovima kako bi Ustanova što bolje poslovala u ovim uvjetima – kaže Musa.

Navodi da je pohvalno i razumijevanje i strpljenje njihovih štićenika koji su, kako kaže, psihički izdržali sve mjere i restrikcije, naročito jer je u pitanju rizična kategorija.

- Posebno treba pohvaliti i procent vakcinacije štićenika trećom buster dozom, koji u našoj ustanovi iznosi oko 80 posto. Nadamo se da su ovi izazovi iza nas i da se u budućem periodu možemo posvetiti konkretnim koracima i aktivnostima s ciljem poboljšanja poslovanja ustanove, uvjeta rada za uposlenike, ali i uvjeta života za štićenike – navodi Musa.

Novoimenovani direktor Mirza Musa

Kaže da se aktivnosti na poboljšanju uvjeta za uposlenike ogledaju u nedavnom povećanju osnovice za obračun plaće, kao rezultat pregovora između Sindikata uposlenika i Vlade KS.

- Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS predvođeno ministricom Ivanom Prvulović je također osiguralo podršku i odgovarajuća finansijska sredstva za vraćanje posebnih i otežanih uvjeta rada za uposlenike Gerontološkog centra, što pokazuje da se njihov rad i trud adekvatno prepoznaje i cijeni – kaže Musa.

Navodi da je u narednom periodu planirano niz aktivnosti na reorganizaciji poslovanja, kao što je izmjena sistematizacije i pravilnika s ciljem, kako navodi direktor, poboljšanja uvjeta u Gerontološkom centru.

- U saradnji sa KJKP Park, a pod pokroviteljstvom Ministarstva planiramo proljetno generalno uređenje kruga ustanove. U saradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje planiramo da naša ambulanta bude dio softverskog medicinskog sistema JU Dom zdravlja KS, što će uveliko olakšati svakodnevno poslovanje naše zdravstvene službe. U saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo krećemo u izgradnju novog objekta Prihvatilišta veličine 300 metara kvadratnih, za šta je Ministarstvo osiguralo sredstva, a uvodimo i interno softversko vođenje evidencije korisnika. U saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo krećemo u uređenje naše arhivske građe koja uključuje dokumentaciju ustanove za posljednjih 25 godina. Upravo smo započeli renovaciju 38 kupatila čime ćemo poboljšati nivo usluge koju pružamo štićenicima – navodi sagovornik.

Musa ističe kako su na osnovu saglasnosti Vlade KS, a u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije KS objavili konkurs za zapošljavanje 17 osoba kako bi ublažili nedostatak kadra u svim službama.

- Također planiramo ponovo pokrenuti saradnju sa školama i fakultetima po pitanju praktične nastave, ali i usluga kućne njege koje smo bili primorani obustaviti od početka Covid-pandemije. S radošću, ali i oprezom dočekujemo kraj pandemije i nadamo se da ćemo sljedeći period iskoristiti za napredak u poslovanju, bolju organizaciju života u Gerontološkom centru te da će rezultati biti konkretni i vidljivi – zaključio je Musa.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga