Tuzla

Imamović: Srbijanski režim decenijama primjenjuje strategiju laži

FOTO: Grad Tuzla

Ko negira zločin, možda sprema novi zločin. Ko negira genocid, taj se možda sprema da počini novi genocid. Jedina zaštita od takvih prijetnji je ulazak BiH u NATO pakt, poručio je Imamović

U povodu sramne promocije knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, organizovao  je press konferenciju, s ciljem osude kontinuiranih pokušaja negiranja istine o tuzlanskoj Kapiji, koji se dešavaju pod okriljem državnih organa Srbije. Pored gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali  Ešefa Hasić i Himzo Bučuk, roditelji čije su kćerke ubijene na Kapiji, saopćio je Grad Tuzla.

Gradonačelnik se obratio slijedećim saopćenjem:

"Negiranje ratnih zločina iz prošlosti je prijetnja miru

1. Srbijanski režim decenijama primjenjuje strategiju laži. Važan dio te strategije je sistematsko negiranje zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu i u ratu u Bosni i Hercegovini u periodu 1992. do 1995. godine. Izvršili su rehabilitaciju Draže Mihajlovića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata. Tog Hitlerovog saveznika i fašistu,  danas jedino u Srbiji i RS-u predstavljaju kao srpskog heroja i antifašistu.
Srbijanski režim, promocijom sramne knjige laži u organizaciji svog Ministarstva odbrane, sad negira ratni zločin kojeg je počinio pravosnažno osuđeni zločinac i ubica 71 jednoga civila na Kapiji, Novak Đukić.

2. Srbijanski režim je godinama slijedio i krio najveće zločince u novijoj istoriji Evrope, Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, a danas u Srbiji štite ubicu tuzlanske djece, presuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića.

3. Ko negira zločin, možda sprema novi zločin. Ko negira genocid, taj se možda sprema da počini novi genocid. Jedina zaštita od takvih prijetnji je ulazak BiH u NATO pakt.

4. Pozivam nadležne organe BiH da konkretnim pravnim radnjama stanu u zaštitu žrtava ratnog zločina na Kapiji. Pozivam Vladu Srbije da po zahtjevu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini, a sve u skladu sa važećim Protokolom o ekstradiciji, zaključenim između BIH i Srbije. Pozivam vladu Sjedinjenih Američkih Država i vlade zemalja EU, OUN, Vijeće Evrope i druge organizacije da upozore vladu Srbije, da odustane od sistematskog negiranja, pravosnažnim presudama dokazanih, ratnih zločina i zločina genocida. Sistematsko negiranje zločina iz prošlosti, liči na najavu novih zločina u budućnosti.

5. Pozivam i Republiku Tursku, da preispita svoje odnose sa Srbijom. Republika Srbija promoviranjem knjige laži u organizaciji državnog Ministarstva odbrane, pokazuje neprijateljstvo prema žrtvama i izriče ozbiljnu prijetnju građanima Bosne i Hercegovine".

Himzo Bučuk, koji je na Kapiji izgubio sedamnaestogodišnju kćerku Lejlu,  prisutnima se, između ostalog, obratio i slijedećim riječima: "Nisam htio da pročitam ovaj tekst koji se juče pojavio, izbjegavao sam, jer sam ranjen i u duši i u srcu i htio sam da se poštedim malo. Trebali bi svi dati svoj doprinos, jer ja se bojim, kako ovo ide, govorim u svoje ime, ja sam ranjen i moja supruga, kao i svi roditelji. I u duši i u srcu i u svim vitalnim organima smo ranjeni, zbog onoga ranije što je bilo, još plus sada ovo, pa to nas ubija. Dosta roditelja ne ide gore, ubilo nas je i ovo nas ubija, vjerujte mi. Razmišljao sam da prećutim i da ne kažem ni jednu riječ, ali ne mogu u ime svog djeteta koje leži u zemlji."

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga