Lider SDA

Izetbegović: Konaković se dobro razumije sa Čovićem, on ima isti servilni odnos prema Beogradu i Zagrebu

FOTO: Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za RTVTK komentarisao je aktuelna politička zbivanja u našoj državi.

Između ostalog, Izetbegović je govorio o "legitimnom predstavljanju" koje godinama nameće Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

- Sve što su pričali predstavnici "Trojke" i sve što je pričao HDZ je, u želji da se preuzmu pozicije, porušeno. "Legitimno predstavljanje" je mantra u koju se HDZ zaklinje decenijama. A onda pogledajmo kakve stvari su govorili predstavnici "Trojke", kakve stvari su govorili o SNSD-u i HDZ-u, da bi im onda potrčali na noge, da bi im dopustili da im nametnu diktat, da im Čović naredi da DF ne može u vlast, da ih Dodik naziva 'muslimanskom reprezentacijom', da dižu ruke za ljude sa crne liste SAD-a, a pri tome traže dozvolu Ambasade SAD-a da glasaju - naveo je Izetbegović.

Predsjednik SDA komentarisao je i sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Pogledajte kakav sastav Vijeća ministara BiH imamo, nikad gori od Dejtona do danas. Tu su osuđivani ljudi, tu su ljudi koji su imali problema sa zakonom, koji su imali kafanske tuče, porodično nasilje. Ja poštujem zanat. Nama električar, čovjek koji je završio zanat za električara, vodi Ministarstvo vanjskih poslova - kazao je on.

Osvrnuo se na najave Konakovića iz Zagreba kako će Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH na zajedničkoj sjednici razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

- Konaković se dobro razumije sa Čovićem. On ima isti, servilni odnos u odnosu na Beograd i Zagreb. Za njih je to tako prirodna stvar da sami odu u Zagreb ili Beograd i da ponude suverenitet vlastite zemlje na tim destinacijama. Nažalost, kao da ne shvataju ni šta rade. Zato se možda i dobro razumiju. Ovo što je kazao gospodin Konaković naravno da se ne smije desiti. Inače iza svakog od njegovih odlazaka, u Tursku, evo sad u Zagreb, iza toga dolaze neke afere, neki problemi - rekao je Izetbegović.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga