open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Izetbegović: Lendi su namijenili ulogu poslušnika, Bradara mu neće naređivati
Bio sam spreman prihvatiti prostu većinu u Zastupničkom domu, šta više hoće. Lidija Bradara neće naređivati Refiku Lendi, a SDA se neće izmaći, kaže u intervjuu za Mrežu Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Kako vrijeme rasklimava Osmorku? Ko vodi lošu politku i šta poručuje Schmidtu? Ko je poželjan, a ko nepoželjan partner? Kakvu igru igra međunarodna zajednica sa Dodikom? U razgovoru za Mrežu Izetbegović najavljuje novu probosansku političku platformu.
18.04.2023. u 23:07
get url
text

Kaže da bi se Dragan Čović i Nermin Nikšić odmah odazvali pozivu Milorada Dodika, Christiana Schmidta i nekih ambasadora.

- Sve bi ostavili i otišli u nadi da će im oni pomoći da preuzmu vlast. Dakle, ovo je ustvari prvi pokušaj sastanka jer ja sam pozivao, oni se nisu odazivali. Ovako smo ustvari zakazali sastanak znajući da vjerovatno neće doći. I da stvari potpuno učinimo jasnima, bez nas prave prijedloge sastava Vlade, bez nas se dogovaraju i onda nas optužuju za blokade. Oni su Lendi koji predstavlja Bošnjake u ovome času namijenili ulogu poslušnika. Dakle bez tebe ćemo odlučiti ko će biti u Vladi, a ti moraš to da potpišeš - naveo je.

Izetbegović naglašava da Lendo neće biti poslušnik i potpisati da se ide u formiranje Vlade Federacije bez SDA.

- General Lendo je puno teže bitke od ove u životu iznio. Ovdje on brani Ustav, brani poziciju bh. patriota, brani poziciju Bošnjaka na kraju krajeva i on to sigurno neće uraditi - ukazao je predsjednik SDA.

Navodi da ne zna precizno na šta je Lendo mislio kada je rekao da će ponuditi nešto Nikšiću i Čoviću.

- Ono što je SDA kanila jeste da konačno izlazimo iz ove krize kroz većinu u Zastupničkom domu. Dakle, "Trojka" i HDZ tvrde da imaju većinu. Neka je efektuiraju, ali nipošto na način da to bude mimo dogovora sa nama. Ili neka se dogovore s nama o jednoj koncentracijskoj Vladi u koju bi svi ušli. Jedno-dva ministarstva, dakle za ovaj mandat tako ili pak dvije liste,  jedna koju bi definisala SDA i druga koju bi definisali "Trojka" i HDZ. Pa ko dobije 50 ruku u Zastupničkom domu neka slobodno formira vlast u Federaciji. Imali smo namjeru takvu stvar im ponuditi. Nisu se odazvali, nisu ni saslušali. Dakle bazična pristojnost vas obavezuje da dođete, Ustav vas obavezuje da se dogovorite. Oni sve to izbjegavaju u nekoj želji i nadi da će oktroisati visoki predstavnik i da će faktički se na taj način cementirati protektorat u BiH - kazao je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Mi bismo danas ponudili rješenje za formiranje Vlade FBiH, ali oni se nisu udostojili da dođu

O eventualnoj intervenciji visokog predstavnika kaže: "Da je htio dogovor rekao bi samo dogovorite se. Imate Ustav, izvolite dogovorite se. Međutim, čim je dopustio ovu mogućnost ili će on biti prisiljen da nešto nametne, jasno je u kom smjeru stvari mogu otići. I mislim da neke ambasade ohrabruju njih da ne dolaze na ovakve sastanke. Mislim da računaju na tu stvari i da se zbog toga nisu odazvali i nisu došli. Računaju da to da se produbi, da se fiksira, zacementira protektorat u BiH u njihovu korist jer SDP je do sada dva puta došao na vlast na takav način."

Izetbegović ističe da, prihvatili ili ne, odluke se poštuju.

- Samo ne bih preporučio visokom predstavniku da to radi. Javna je tajna, Plenković je to potvrdio, da je prvu odluku dogovorio s njim faktički. To nije trebao uraditi. I sve što dalje bude radio visoki predstavnik vjerovatno će ići u tom smjeru, da se fiksira i pomogne pozicija HDZ-a BiH - podsjeća on.

Smatra da postoji šansa da Čović preko Schmidta ili Plenkovića zna kako će Schmidt da djeluje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.