open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Klub SDA: Kanton Sarajevo je u ustavnoj krizi, prestanite sa inat politikom
Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo upozorio je na ustavnu krizu u kojoj se Kanton Sarajevo, prema njihovim riječima, nalazi.
02.04.2021. u 12:18
get url
text

Kazali su to na današnjoj press konferenciji koju su održali povodom odluke Ustavnog suda a vezano za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

- Svjedoci ste da pokušavamo da budemo izuzetno kooperativna opozicija, ne samo da kritikujemo već da predlažemo riješenja. Predložili smo više od 30 zaključaka u vezi s borbom sa pandemijom koronavirusa i činjenica je da je Vlada većinu tih zaključaka realizirala i drago nam je da je to tako – kazao je Mahir Dević, predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS.

Kazao je da se po pravilu zakoni donose u redovnoj proceduri osim kada za njihovo hitno donošenje postoje opravdani razlozi, te je naveo kako je problem ove Vlade da ne razumiju šta je razlog za hitnost, te da ne razlikuju hitnu sjednicu Skupštine KS od hitnog zakonodavnog postupka.

- Želimo da pošaljemo poruku Vladi i ministrici pravde i uprave KS Lejli Brčić da ne idu u ovu proceduru na ovakav način jer će Kanton dovesti u pravnu anarhiju jer Ustav kaže da se ovaj zakon ne može donositi po hitnom postupku. Mi nakon 12. marta, kada je objavljena presuda Ustavnog suda, nemamo tri ministarstva i nemamo regulisan radno-pravni status uposlenika tih ministarstava. Ta ministarstva i ti ministri ne postoje. Tri ministra se nakon presude Ustavnog suda FBiH društveno neodgovorno ponašaju jer se u javnosti lažno predstavljaju. Tri ministarstva ne postoje i onemogućeno je izvršavanje ustavnih nadležnosti KS u tri vrlo važna resora. Mi želimo da upozorimo na štetne posljedice koje mogu da nastanu, a također i podrazumijeva se da ćemo mi ponovo pokrenuti apleaciju Ustavnom sudu. Znači da imamo pravni vakuum. Zamislite šta to znači za rad i aktivnosti u KS – kazao je između ostalog Dević, te dodao:

- Pozivamo da se prestane voditi inat politika. Pozivamo da se u jeku pandemije to ne radi. Ne samo da upozoravamo na pravne posljedice već dajemo i rješenje kako da izađemo iz ustavne krize. Mi treba da razriješimo ova tri ministra i da vratimo na staro stanje, da se poštuje zakon koji je na snazi. Pokrenut ćemo i krivičnu prijavu, tražeći odgovornost. Nama bi satisfakcija bila da kažemo da ih pobjeđujemo 5 naprema nula, ali nećemo. Obični ljudi će trpjeti posljedice zbog njihove bahatosti.

{$galerijaFotografija}

Dević je ukazao na to da izvršenje presude podrazumijeva razrješenje tri neustavna ministra, uspostavu tri ranije postojeća ministarstva, brisanje iz sudskog registra i Porezne uprave tri neustavna ministarstva, zatim imenovanje ministara tri ranije postojeća ministarstva i imenovanje ministara u tim ministarstvima, te uspostavu radnog statusa uposlenicima u ova tri ministarstva i eventualno pokretanje procedure ponovnog usvajanja novog zakona i to isključivo u redovnom zakonodavnom postupku.

Ukazao je i na to da nije moguće da bilo ko u ova tri resora proizvede bilo kakav pravni akt ili da izvrši neku drugu pravnu radnju jer su svi uposlenici, uz ministra, u tim resorima pravno nepostojeći.

Zastupnik Haris Zahiragić kazao je kako je na snazi kočenje sistema i to najgore vrste koja se nije desila nikada u KS.

- Apelujemo da se shvati ozbiljnost ovakve situacije zbog posljedica koje nastaju. Iako su oni to negirali i govorili da je proceduralna stvar. Mi smo nudili pravne pa i sportske argumente, kako bi ih oni bolje razumjeli. Ako igrač postigne koš i tom prilikom učini dvokorak, taj koš se ne pika, isto je i sa zakonom, zakon se ne pika – kazao je Zahiragić.

Istakao je da je Ustavni sud jasno kazao da reorganizacija ministarstava ne spadaju u hitne razloge za donošenje po hitnom postupku.

- Apelujem na OHR i Valentina Inzka, da ne dozvoli pravnu anarhiju u KS – kazao je Zahiragić, između ostalog, na današnjem obraćanju.

Press Klub SDA Skupština KS, 02.04.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.