open-navfaktor-logo
search
Studija pokazala
Ko čita prije spavanja više zarađuje, redovan je kod ljekara, zdravije se hrani
Svi ispitanici potvrdili su da im čitanje smanjuje stres, potiče spavanje, usredotočuje um i poboljšava kvalitet sna
27.12.2019. u 19:18
get url
text

Čitanje prije spavanja nema samo prednost opuštanja, nego i unapređenja života.

Naime, istraživanje kompanije za proizvodnju i prodaju madraca u Americi, otkrilo je da čitanje prije odlaska na spavanje ima navjerovatne, samoinicijativne prednosti.

Uzorak je urađen na 1.000 građana koji su pitani o njihovim navikama spavanja i rutinama.

Svi ispitanici potvrdili su da im čitanje smanjuje stres, potiče spavanje, usredotočuje um i poboljšava kvalitet sna.

Gotovo tri četvrtine ispitanika vjeruje da bi im bilo teže zaspati da nisu čitali i preporučuju tu radnju u krevetu svima.

Oni koji čitaju prije spavanja tokom cijele sedmice dobiju dodatni sat i 37 minuta sna.

Znamo da je san ključan za sve, od održavanja tjelesnog zdravlja do poboljšanja kognitivne kondicije, a čini se da čitanje prije spavanja povećava i kvalitet i količinu sna.

Dakle, nije šokantno što ovaj noćni ritual nedirektno utječe i na druge važne aspekte života, uključujući profesionalni i finansijski uspjeh, fizičko zdravlje i sveukupni optimizam.

Nadalje, osobe koje čitaju prije spavanja, pokazalo se da  godišnje zarađuju u prosjeku više od 70.000 KM, a oni koji ne čitaju oko 62.000 maraka.

Ljubitelji knjige prije spavanja skloniji su i zdravoj prehrani, a 14 posto je veća vjerovatnoća da će odraditi bilo koju vrstu tjelesne vježbe, te osam posto veća da će redovno odlaziti kod ljekara i stomatologa.

Kada su ih pitali, vjeruju li da daju najviše od sebe, oni koji čitaju prije spavanja pobijedili su sa 79 posto odgovora - da, u poređenju sa samo 59 posto onih koji ne čitaju.

Na pitanje, žive li život punim plućima, 70 posto onih koji čitaju prije spavanja kazali su – da, za razliku od 58 posto onih koji ne čitaju.

Nakon ovakvih rezultata istraživanja, pitanje koje se nameće je - znači li to da će, ako neko nikada nije volio čitati u krevetu prije gašenja svjetla, zauvijek biti tužan i neuspješan?

Naravno da ne znači, jer mnogi ujutro uz šoljicu kafe vole "ukrasti" od radnih zadataka nekoliko minuta i pročitati nekoliko stranica knjige ili novine. Neki vole okretati stranice u vrijeme pauze na poslu ili dok se poslijepodne vraćaju gradskim prijevozom kući.

Međutim, jedno je sigurno, ako ovih dana imate poteškoća sa spavanjem, a niste pokušali čitanjem smiriti svoj um i povećati unutrašnju pospanost, možda je vrijeme da pokušate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.