Stanje sigurnosti

Koja ubistva u KS su nerasvijetljena, kakav status u evidenciji policije ima slučaj "Memić"

FOTO: ARHIV

Skupština Kantona Sarajevo održala je jučer tematsku sjednicu o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Nusret Selimović predočili su zastupnicima i javnosti obuhvatnu informaciju o osnovnim pokazateljima sigurnosti na području Kantona Sarajevo. 

Na pitanje zastupnice Arijane Memić koliko je nerasvijetljenih slučajeva ubistava u KS u posljednjih deset godina, komesar Selimović je rekao da su od 2011. godine od 71 ubistva, samo dva ostala nerasvijetljena.

O kojim nerasvjetljenim ubistvima se radi, upitali smo portparola MUP-a KS Mirzu Hadžiabdića.

- Radi se o ubistvu Kadrije Brljavac iz 2011. godine, te o ubistvu dva policajca Adisa Šehovića i Davora Vujnovića iz 2018. godine na Alipašinom Polju - kazao je portparol MUP-a KS, te je odgovorio i na naše pitanje šta je sa slučajem Dženana Memića.

Na upit da li se među nerasvijetljenim ubistvima vodi i slučaj "Memić", s obzirom na nedavna hapšenja i interes javnosti za ovaj slučaj, Hadžiabdić je rekao:

- Slučaj "Memić" se još ne vodi kao ubistvo, to je do nadležnog Tužilaštva, a ne do nas.

Nakon zahtjeva da se im dostavi i pismeni upit, iz MUP-a KS su odgovorili:

- Podsjećamo vas da nadležana tužilaštva određuju pravnu kvalifikaciju krivičnog djela i rukovode istragom u istim, te s tim u vezi, s obzirom na poznate okolnosti, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nije ni mogla predmetno krivično djelo drugačije evidentirati, osim kako je to okvalifikovano od strane nadležnog tužilaštva - naveli su  u pisanom odgovoru iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a KS.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga