open-navfaktor-logo
search
Vlasnik TV Pink
Kompanija Željka Mitrovića dobila dozvolu Ministarstva odbrane Srbije da proizvodi naoružanje
Srbijanska kompanija Pink research and development center (PR-DC), koja se bavi proizodnjom vazdušnih i svermirskih letjelica i prateće opreme, a čiji većinski vlasnik je Pink medija grupa Željka Mitrovića, u januaru ove godine upisana je u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme.
22.02.2023. u 10:36
get url
text

PR-DC je u registar upisan 12. januara ove godine, a dozvola za proizvodnju naoružanja je oročena na dvije godine. Time je preskočena i posljednja pravna barijera da kompanija koja je osnovana u julu 2020. godine svoje proizvode prodaje Vojsci Srbije.

Ova mogućnost najavljena je još u oktobru 2021. godine kada je na Sajmu naoružanja u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pred kamerama izrazio interesovanje za letjelice koje proizvodi Mitrovićeva firma.

Ova priča je aktuelizovana i prethodnih nekoliko dana. Naime, Aleksandar Vučić nalazi se u Abu Dabiju gde je prisustvovao na Sajmu naoružanja. Na istom sajmu, štand ima i kompanija PR-DC.

Osim što je najavio potpisivanje ugovora o kupovini vojnih dronova iz UAE, Vučić je medijima rekao da se nada da ćemo "u narednih pet ili šest mjeseci moći da imamo prvi srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije".

PR-DC sa sjedištem u Šimanovicima u većinskom je vlasništvu Željka Mitrovića, koji je za novčani ulog od skoro 100 miliona dinara, postao vlasnik 55 posto kompanije. Ostatak akcija poseduje pet osoba koje su sve stručno u vezi s oblašću kojom se kompanija bavi.

Upis u registar proizvođača naoružanja nužan je korak za svaku kompaniju koja želi da se bavi ovom djelatnošću. Dozvolu izdaje Ministarstvo odbrane i bez nje je ilegalno proizvoditi naoružanje i vojnu opremu.

Prema proceduri koju definiše Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja Srbije pravno lice najpre podnosi zahtijev za dozvolu. Da bi se ona i dobila neophodno je da se zadovolji veliki broj kriterijuma. Moraju se ispuniti uvjeti u pogledu kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, tehničke, tehnološke i kadrovske osposobljenosti, sposobnosti za osiguranje kvaliteta naoružanja i vojne opreme, industrijske sigurnosti, sigurnosti i zdravlja na radu, zaštite životne sredine i zaštite od požara uproizvodnji naoružanja i vojne opreme, piše Danas.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.