open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Konaković sa Varhelyijem u Briselu razgovarao o kandidatskom statusu BiH
Evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Oliver Verhelyi pozdravio je danas u Briselu novog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića.
07.02.2023. u 11:55
get url
text

Kako je Varhelyi saopćio ne Twitteru, razgovarano je o kandidatskom statusu BiH i narednim koracima koji trebaju da uslijede.

- Evropski put je otvoren, ali zahtijeva da BiH provede neophodne reforme. Stojimo spremni da pomognemo BiH na ovom putu - poručio je Varhelyi.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopćeno je da se Konaković sastao sa Varhelyijem tokom zvanične posjete Briselu te da se na sastanku razgovaralo o predstojećim koracima i potrebnim reformama na putu BiH prema EU.

- Ministar Konaković je istaknuo da je prvom zvaničnom posjetom Briselu želio iskazati snažnu opredijeljenost BiH za evropski put i nastavak reformskog procesa. Naglasio je da je nakon dodjeljivanja BiH statusa kandidata za članstvo u EU došlo vrijeme za novu stranicu za našu zemlju i nastavak potrebnih reformi koje će donijeti bolji život građanima - saopćio je MVPBiH.

Povjerenik Varhelyi je, kako su dodali, tokom susreta ocijenio da je kandidatski status bio znak da EU vjeruje u BiH i da dijeli nadu i vjeru ljudi u našoj zemlji za bolju budućnost. Istaknuo je da je sada pred BiH puno izazova i posla u provedbi reformske agende.

Konaković će se tokom posjete Briselu sastati sa predsjedavajućim Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) Davidom McAllisterom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom te ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib, saopćio je MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.