Nakon sastanka

Krišto: Usaglasili smo set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednicu 22. augusta

Borjana Krišto
FOTO: Fena

U Sarajevu je završen sastanak lidera stranaka vladajuće državne koalicije na kojem su bili predstavnici "Trojke", HDZ-a i SNSD-a, a na kojem je dogovoreno da se za 22. august zakaže sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto koja je bila i domaćin ovog sastanka u obraćanju novinarima je kazala kako su usaglasili set evropskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri.

- Usaglasili smo dobar dio, set evropskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri. Dogovorili smo da se za 22.8. zakaže sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi se razmatrali ti zakoni. Formiraju se određene radne grupe koje bi trebale raditi na setu zakona, o vladavini prava, pravosuđu. Na nivou Vijeća ministara će se formirati radne grupe koje će podrazumijevati predstavnike izvršne vlasti.

Dogovorili smo da nastavljamo ovu vrstu razgovora. Prije sjednice koja je 22.8. trebao bi uslijediti jedan sastanak na ovom nivou. Domaćin bi bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i tu bismo utvrdili sve ono što smo danas dogovorili - kazala je Krišto i dodala:

- Uvjerena sam da ćemo napraviti snažan iskorak kada je u pitanju evropski put BiH.

Prisutnima se obratio i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

- Moramo biti otvoreni za razgovore čak i kada se ne slažemo. Uspjeli smo usaglasiti set evropskih zakona koji bi trebao ići na sjednicu. Ako bude usvojen, pravimo ogroman iskorak prema EU. Prije sjednice Zastupničkog doma imat ćemo još jedan sastanak gdje ćemo probati to potvrditi kako bi set zakona imao prohodnost - rekao je Nikšić i dodao:

- To bi bila kvalitetna poruka prema našim partnerima u Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji da vlasti u BiH žele raditi na ispunjavanju 14 prioriteta. Odlučili smo da damo izjave bez prevelikog detaljisanja da ne bismo imali različita tumačenja.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga