open-navfaktor-logo
search
O nametanju rješenja
Lendo: Uče dove da im visoki predstavnik formira vladu
Predsjednica i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Refik Lendo komentirali su, nakon današnje sjednice Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH u Zenici, aktuelnu situaciju u vezi sa formiranjem Vlade FBiH.
25.04.2023. u 15:16
get url
text

Bradara je kazala kako se radi o procesu koji već dugo traje.

- Vlada je imenovana, čeka svoje potvrđivanje i vidjet ćemo šta će se događati u narednim danima. U svakom slučaju, imenovanje nove Vlade FBiH će sigurno dati novi zamah u stabilizaciji prilika u FBiH, a samim tim i privrednog ambijenta - ocijenila je Bradara.

Kako je rekla, "čovjek može dijeliti optimizam, ali treba biti realan i pustiti da se dogode neke stvari i da vidimo kada ćemo dobiti novu Vladu FBiH".

- Ja vjerujem da će to biti uskoro - kazala je Bradara.

Lendo je, pak, kazao kako će njegov uvjet i stav biti poštivanje Ustava FBiH te da se domaće strukture "dogovaraju i odlučuju o našim zakonima". Podsjetio je kako je Parlament FBiH donio odluku, koja je proslijeđena i visokom predstavniku, kojom se traži da se ne donose izmjene zakona u OHR-u.

- Sve ostalo je vjerujte greška. Ovo što oni prozivaju, uče kojekakve dove da im visoki predstavnik formira vladu, da oni sa 1.000 glasova, neka politička partija, učestvuje u izborima ili ovim stvarima je nešto što građani FBiH ne podržavaju. Prema tome, pozivam visokog predstavnika i predlažem da pusti nas da mi donosimo odluke u FBiH. Konačno mislim da je došlo to vrijeme. A, svaka njegova odluka neće biti dobra i neće biti najpravednija kada je u pitanju Vlada FBiH - smatra Lendo.

Ako se, pak, Schmidt odluči nametnuti neko rješenje, Lendo je kazao kako će to biti "njegova odluka i njegov rizik".

-Vidjet ćemo šta i kako. Treba dobro analizirati šta u ovakvim uvjetima i koju odluku donijeti, kako je realizovati, hoće li je moći realizovati. Ako je donese, ja se nadam da će povesti računa da ona bude takva da odgovara na duži period, ali zaista da odgovara svim političkim partijama i svim narodima, a ne samo Draganu Čoviću i HDZ-u - dodao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.