VSTV odlučio

Milanko Kajganić izabran za v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine

Milanko Kajganić

Visoko sudsko Vijeće je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine izabralo zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića.

On će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćio je VSTV BiH.

Kajganić je na ovu dužnost izabran nakon što je danas smijenjena glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić.

Milanko Kajganić poznat je kao odani kadar bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Kajganić je preskočio sve niže pravosudne intitucije, te je bez tužilačkog iskustva 2014. imenovan za tužioca Tužilaštva BiH i to dok je na čelu VSTV-a bio Milan Tegeltija. Član je pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za proces pregovaranja Sporazuma o saradnji između EUROJUST-a, te je konsultat organizacije OSCE iz oblasti krivičnog prava.

Podsjetimo, VSTV je tokom prvog dana sjednice koja se održava 20. i 21. oktobra 2021. godine razmotrilo je žalbu tužene glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić na odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce o izrečenoj disciplinskoj mjeri protiv tužene i donijelo odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene. Time je potvrđena odluka Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 16. 9. 2021. godine kojom je tuženoj izrečena disciplinska mjera: premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH u predmetu protiv tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, odlučujući po njenoj žalbi, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23. 7. 2021. godine.

Tuženoj je za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i tačka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV-u BiH, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena navedena disciplinska mjera. 

Odluka Vijeća je konačna.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga