Novi Selektor Zmajeva

Milošević: Nemam strah, nisam jedan od onih koji će kukati

FOTO: Damir Hodžić

Savo Milošević, treći po redu selektor Bosne i Hercegovine u aktuelnom kvalifikacionom ciklusu za EURO, u petak (20:45) u Vaduzu protiv Lihtenštajna imat će zvanični debi na klupi Zmajeva.

Istakao je kako je apsolutno zadovoljan reakcijom igrača koji su profesionalni što se tiče odnosa prema reprezentaciji.

- Apsolutno sam zadovoljan reakcijom igrača, ovi momci su fenomenalni, profesionalni, nije bilo dileme što se tiče odnosa prema reprezentaciji jer prihvataju apsolutno sve. Vrlo mali period smo imali da im objasnimo neke stvari, trudili smo da što manji broj novih stvari donesemo te da to bude u što manjim crtama, u principu neke stvari sa kojim su se oni ranije suočavali. Ništa novo, samo drugačije prepakovano. Ništa nismo donijeli novo što bi njima bilo strano.

To je sport, mora da se gleda kao na jedan novi početak. S obzirom na dosadašnje rezultate moramo da se borimo, sutra počinje novi ciklus, ja sam tu i cijeli stručni štab, sigurno je opterećujuća stvar za momke, ali nemam strah jer momci žele da poprave utisak što nam je najbitnije. Moramo dati maksimum i shvatiti ovu utakmicu ozbiljno. Mart je najbitniji, koji su protivnici najbitniji, to ne znamo, ali moramo dati maksimum, probati da budemo najbolji što možemo do marta - rekao je Milošević te dodao:

- Neki momci su se već vratili u klubove, uvijek je to situacija na 27-28 momaka, normalno je da dva-tri budu u problemu, ali nisam jedan od onih koji će kukati. Svi koji su doputovali u Lihtenštajn su u konkurenciji, imamo dovoljno igrača, ovi koji nedostaju bit će problem sa jedne strane, ali i izazov sa druge strane. Ove četiri utakmice treba iskoristiti da vidimo što veći broj momaka na terenu. Nema kukanja, jako bitno da nije bilo otkaza, potrudili smo se da ih sačuvamo i na treninzima te da svi budu zdravi - dodao je selektor.

Milošević je istakao da očekuje bolju reprezentaciju Lihtenštajna u odnosu na utakmicu u Zenici gdje smo pobijedili rezultatom 2:1.

- Očekujem bolji Lihtenštajn, svaka ekipa koju ja znam igra bolje kući, na nama je da olakšamo tu utakmicu što je moguće više -dodao je Milošević i nastavio dalje:

- Možemo u posljednjih pola sata da razmišljamo da odmorimo neke igrače, ali u ovom trenutku ćemo igrati sa najboljim koji su tu. To je obaveza svih nas. Mi treba da stvaramo nešto za mart, a to moramo kroz utakmice raditi.

Selektor naše reprezentacije je istakao da reprezentacija ima više problem defanzivnog nego ofanzivnog karaktera.

- Kada imate ekstremno dobrog špica i to imate dugoročno poput Džeke, logično je da ovi igrači koji su pored njega ne mogu doći do izražaja. U svakom slučaju može da se da određeno samopouzdanje drugim igračima. Na tim stvarima ćemo raditi. Kako vidim u ova tri-četiri dana koliko smo sa ekipom, ova ekipa ima više problem defanzivnog karaktera, nije samo suština ko će da daje golove jer je ofanzivni kvalitet ove ekipe ekstreman s obzirom da imamo vezne igrače i bekove koji su jaki. Moramo naći defanzivni balans jer je ekipa izuzetno ofanzivna - kazao je Milošević koji nije želio otkriti sastav.

- Ne želim da otkrivam sastav, nemojte se ljutiti, imamo na bekovskim pozicijama ozbiljne igrače, sve ozbiljne ekipe razliku stvaraju upravo na tim pozicijama. Nismo imali vremena, ali do marta ćemo morati da eksploatišemo obje strane. U reprezentaciji se dešava da imate različite nivoe igrača, morate da objedinite zahtjeve i naći balans kako bi svi funkcionisali kao jedna grupa. Zahtjevi koje mi tražimo moraju biti prihvatljivi za sve inače je to besmisleno - dodao je Milošević.

 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga