open-navfaktor-logo
search
Nakon potjernice
Mladić osuđen za grupno silovanje djevojčice iz Zadra, koji je bio u bijegu, pronađen u Austriji
Mladić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog grupnog silovanja, ucjene i nasilja nad djevojkom iz okolice Zadra uhapšen je u petak navečer, doznaje Jutarnji.
20.08.2022. u 13:26
get url
text

Kako navode, uhapsila ga je austrijska policija nakon što su se njegovo ime i fotografija pojavili na evropskom uhidbenom nalogu. On je uslijedio nakon što je Županijski sud u Zadru za njim raspisao potjernicu.

Njegov Advokat silovatelja  potvrdila nam je kako je on uhićen u Austriji.

- Čim su se za to stvorili uvjeti moj branjenik se odlučio dobrovoljno javiti nadležnim tijelima i postupiti po rješenju kojim mu je određen istražni zatvor - rekla je advokatica ovog mladića Darija Krajina Štivičić za 24sata.

Šesterica mladića iz okolice Zadra 29. jula su nnepravosnažno osuđena zbog višekratnog seksualnog zlostavljanja tada 15-godišnje djevojčice iz njihovog mjesta. Četverici su izrečene zatvorske kazne, dok dvojica neće iza rešetaka.

VEZANI TEKST - Osuđen u Zadru: Mladić koji je učestvovao u grupnom silovanju 15-godišnjakinje pobjegao

Prvooptuženi je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugooptuženi od dvije i po, trećeoptuženi od tri godine, a četvrti od godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine uvjetnog maloljetničkog zatvora, a šestom 100 sati humanitarnog rada.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom te su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks.

Njihova imena nisu objavljivana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.