open-navfaktor-logo
search
Vrijedi ih posjetiti
Mostar na CNN-ovoj listi najljepših malih gradova Evrope
CNN je objavio listu najljepših malih gradova Evrope koje vrijedi posjetiti, a među njima se našao i Mostar.
04.11.2021. u 22:37
get url
text

- Mostarski Stari most, ili Stari most, kojeg su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture - stoji u opisu ispod fotografije Mostara i njegovog prepoznatljivog simbola.

Navode kako je Stari most jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti na Balkanu, spomenuli su tradicionalne skokove koji se održavaju svake godine.

- Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularno jednodnevno izletište iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj – piše CNN.

U tekstu objavljenom 4. novembra se navodi i to da su mali gradovi u Evropi jako bajkoviti, sa prelijepom arhitekturom i bogatom kulturom, a na listu su uvrstili gradove koji su mala ribarska mjesta, kao i srednjovjekovne utvrde.

Osim Mostara iz zemalja regiona, tu je i Korčula koja se nalazi u Hrvatskoj i Piran iz Slovenije.

U CNN-ovu listu najljepših malih gradova Evrope ušli su Giethoorn (Nizozemska), Guimaraes (Portugal), Roscoff (Francuska), Anghiari (Italija), Nafplio (Grčka), Mazara del Vallo (Sicilija/Italija), Clovelly (Velika Britanija), Dinkelsbühl (Njemačka), Kenmare (Irska), Reine (Norveška), Regencos (Španija) i Tarnow (Poljska).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.