open-navfaktor-logo
search
Pred žrijeb za LP
Mostarcima se "sve otvara": Zrinjski trenutno u povlaštenom položaju
Fudbaleri Zrinjskog aktuelni su prvaci Bosne i Hercegovine, a uskoro će potvrditi naslov i za sezonu 2022/23.
13.04.2023. u 13:05
get url
text

Mostarci imaju 17 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Borca i samo čudo bi se moglo dogoditi da na kraju ne prođu prvi kroz cilj.

Izabranici trenera Krunoslava Rendulića već mogu razmišljati o Evropi, odnosno nastupu u kvalifikacijama za Ligu evropskih prvaka. Prema trenutnom stanju, Zrinjski bi u prvom pretkolu mogao biti nositelj i "sve mu se otvara".

Zahvaljujući učinku proteklih godina Zrinjski je skupio koeficijent 8.500 i u ovom trenutku je "iznad linije", odnosno u dijelu klubova koji bi trebali biti nositelji na žrijebu.

U slučaju da tako ostane i kada sve sezone budu završene, naš prvak bi za rivala mogao dobiti neku od ekipa s kojom se može igrati, a to su: Lincoln (Gibraltar), Shakhtior Soligorsk (Bjelorusija), Klaksvik (Farska Ostrva), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Budućnost (Crna Gora), Drita (Kosovo), Rakow (Poljska), Partizani Tirana (Albanija), Aris Limassol (Kipar), Hacken (Švedska), Farul Constanta (Rumunija), Larne (Sjeverna Irska), Urartu (Armenija), Hamrun Spartans (Malta), Swift Hesperange (Luksemburg) i Struga (Sjeverna Makedanija).

S druge strane, Plemići bi u prvom pretkolu izbjegli mnogo opasnije timove kakvi su Galatarasay, Ferencvaroš, Qarabag, Sheriff, Astana, Maccabi Haifa, CSKA Sofija...

Prolazak prve prepreke, odnosno plasman u drugo pretkolo značio bi još minimalno šest evropskih utakmica. Kao što je poznato, ekipa koja ispadne u drugom pretkolu LP ide u treće pretkolo Evropske lige. Ispadanjem u trećem pretkolu Evropske lige ekipa ide u play-off Konferencijske lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.