open-navfaktor-logo
search
Željo - Sarajevo
Mulalić: Ne smijemo biti kukavice; Cocalić: Očekujem pobjedu
Trener Željezničara Edis Mulalić rekao je uoči derbija sa Sarajevom da će U-21 pravilo krojiti sastav domaćeg tima.
04.03.2022. u 15:44
get url
text

Mulalić je podsjetio da je Sedad Subašić u Mostaru dobio treći žuti karton, a Hamza Gasal se povrijedio tokom sedmice.

- Moramo "izmišljati". Nemamo širok kadar da u svakom momentu odgovorimo na datu situaciju - rekao je Mulalić koji još žali što njegov tim nije nagrađen za trud i zalaganje u prethodnoj utakmici protiv Veleža.

Trener Želje kaže da je pratio Sarajevo, da je vidljivo da su u svaku utakmicu dobro ulazili na početku, bilo da se radi o prvom ili drugom poluvremenu.

Od svog tima u derbiju očekuje bespoštednu borbu, bez ikakvih kalkulacija.

- Imamo obavezu, to non-stop govorim igračima. To je da ne budemo kukavice. U Mostaru smo to pokazali. Bez respekta kad uđeš, nebitno je ko je prekoputa. Ako imaš plan, spreman si, radiš kako treba, rezultat mora doći - smatra trener Plavih.

Mulalić konstatuje da je kao igrač igrao derbije, vodio ih je i kao trener, i da u tim utakmicama ne pije puno vode ko je u kakvoj formi ili poziciji na tabeli.

- Vrlo su bitni srce i glava. Koliko god mi vrući izašli na teren, bez pameti na kraju neće izaći na dobro i to je ključ svega - kaže Mulalić.

- Čudna je utakmica. Niko ne želi da se "prospe". Treneri su "robovi" i postavljaju se tako samo da se ne izgubi. Derbi tako gubi draž. Šta mi imamo izgubiti sutra? Moramo biti hrabri. Ko je tako izlazio, obično je ostvarivao pozitivan rezultat. Analiziramo narednog protivnika, poslije utakmica radimo analize. Bitno je da igrači namjeste glavu. Mentalna priprema je puno bitna. Pokušavam svojim igračima usaditi da se igra bez respekta. 

O pitanju može li Željo eventualno na kraju završiti na nekoj poziciji koja vodi u Evropu, Mulalić odgovara:

- Stvari su nerealno postavljene od starta. Klub se bori za stabilizaciju. Sad ako se otvori priča o Evropi i pravi pritisak, to bi pogubno bilo. Dok god se igra, davat ćemo maksimum, šta će biti kad podvučemo crtu, druga je stvar. Nećemo igrati s kalukacijama, skrivati se.

Edin Cocalić poslije mnogo vremena igrat će najveću utakmicu bh. fudbala.

- Očekujemo pobjedu. Ne kalkulišemo, svaku utakmicu ćemo ići na trijumf, bez obzira na to da li je riječ o derbiju ili nekom drugom rivalu. Pred punim stadionom, gradski derbi, sigurno će biti i u jednu ruku emotivno za mene. Ta utakmica nosi tri boda, ali je opet posebna. Koliko god pokušavaš biti skoncentrisan kao da je obična utakmica, ipak je to nešto više od tri boda - poručuje iskusni defanzivac.

Meč Željo - Sarajevo igra se sutra (subota) od 17 sati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.