open-navfaktor-logo
search
Prošlo je 11 godina
Neuspješni pokušaji: Znate li koji bh. klub je posljednji preskočio prvu prepreku u LP?
Niti jedan klub iz Premijer lige BiH nije uspio napraviti iskorak, iako su do prošle sezone prvaci naše države takmičenje u Ligi prvaka počinjali iz drugog pretkola
18.07.2019. u 09:24
get url
text

Ekipa Sarajeva zaustavljena je u prvom pretkolu Lige prvaka i svoj evropski put će nastaviti kroz kvalifikacije za Evropsku ligu i to iz trećeg pretkola, uz veliku sreću prilikom žrijebanja parova.

Bolji od prvaka Bosne i Hercegovine bio je Celtic. Škotski gigant je u dva meča slavio ukupnim rezultatom 5:2.

Ekipe iz Bosne i Hercegovine od sezone 2008/09. nisu uspjele savladati prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Posljednji tim koji je to učinio je Modriča. Tadašnji bh. prvak je u prvom pretkolu bio bolji od Dinama iz Tirane sa ukupnih 4:1. U narednoj rundi danski Aalborg bio je prejak za Modriču i sa ukupnim rezultatom 7:1 plasirao se dalje.

Od tada, niti jedan klub iz Premijer lige BiH nije uspio napraviti iskorak, iako su do prošle sezone prvaci naše države takmičenje u Ligi prvaka počinjali iz drugog pretkola.

Pet neuspješnih pokušaja ima Zrinjski, Željezničar tri, Sarajevo dva i Borac jedan.

Najveće uspjehe u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u kojoj bh. timovi igraju od sezone 2000/01. napravili su gradski rivali Željezničar i Sarajevo. Željo je na korak od grupne faze stigao u sezoni 2002/03. kada je u trećoj rundi eliminiran od Newcastlea.

Sarajevo je isti uspjeh ponovilo u sezoni 2007/08, ali u tim trenucima Dinamo iz Kijeva bio je preveliki zalogaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.