Premijer FBiH

Nikšić o masakru u Srbiji: Vijeće ministara BiH treba da proglasi dan žalosti u BiH

FOTO: Ajdin Cocalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osvrnuo se na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu i na masakr počinjen u Beogradu. Mišljenja je da, ako se bude proglašavao dan žalosti u našoj zemlji zbog krvorprolića u susjednoj Srbiji, da to treba da učini Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a ne entiteti.

Naime, sutra je sjednica Vlade RS-a koja bi trebala da proglasi dan žalosti i Nikšić je kazao da oni takvo što nisu razmatrali na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

- Nismo razmatrali, ali smatram da je bespotrebno to da uradi i Vlada RS-a. Dijelim tu tugu i bol i smatram da Vijeće ministara BiH treba da donese odluku da je dan žalosti u Bosni i Herceovini. Ako treba neku inicijativu da pošaljem, spreman sam da pošaljem u ime Vlade FBiH, ali cijenim i da to treba da uradi Vijeće ministara i to je žalost za cijeli region, a ne za jedan dio Bosne i Hercegovine - smatra Nikšić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je kako će otputovati u Beograd i odati počast za nastradale u školi.

- Iz Lukavca idem direktno u Beograd, otići ću da u ime građana BiH položim devet ruža ispred škole zato što sam vidio da BiH još jednom shvata probleme i nedaće naših komšija i susjeda i hoću da prenesem kolektivnu poruku građanima Srbije da smo uz njih u ovom teškom trenutku - rekao je Konaković.

U osnovnoj školi u Beogradu jučer u jutarnjim satima učenik je zapucao iz pištolja. Ubijeno je osmero djece i pripadnik osiguranja škole. Više ranjenih učenika i profesorica su u bolnici.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga