Oštra reakcija

Novalić Murphyju: Ova "nepostojeća Vlada" je zakrpila sve rupe prethodnika i dostavila najveći budžet FBiH ikada

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić reagirao je na izjave američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja, koji je u medijima kritikovao Vladu FBiH, nazvavši je u jednom dijelu "nepostojećom", misleći pritom na činjenicu da ona radi u tehničkom mandatu.

Novalić je na svom zvaničnom Facebooku naveo kako je ta "nepostojeća Vlada danas Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavila do sada najveći Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6,7 milijardi KM".

- Uz svo uvažavanje i zahvalnost na neprocjenjivo važnoj ulozi i podršci Sjedinjenih Američkih država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integrititet naše države, ne mogu da ne izrazim iznenađenje zbog pojedinih izjava ambasadora SAD-a iznesene jučer u jednom intervjuu - naveo je na početku reagiranja Novalić.

Potom se osvrnuo na ono što mu je konkretno zasmetalo u intervjuu koji je Murphy dao za portal Klix.

- Kao prvo, izjave tipa "mi smo u procesu formiranja vlasti nakon izbora...", te "da bismo imali državnu vlast formiranu već početkom naredne godine..." nedvosmisleno upućuju na Vašu umješanost u izborni i post-izborni proces u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati - naveo je Novalić.

Od Murphyja je zatražio dodatna pojašnjenja, a "da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja".

- Cijenim da biste trebali pojasniti našoj javnosti da li su izjave koje ste dali zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, u što sumnjam, s obzirom da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja "žrtva" ozbiljne umješanosti treće strane, Rusije, tj. Putina u izbore u vašoj zemlji. Na isto upućuje Vaša izjava da "govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi, a nismo je imali osam godina..." Uvjeren sam da je naša javnost iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o zemlji vaše službe, jer je svima poznato da federalna vlada postoji i radi punih osam godina u skladu sa važećim zakonskim propisima naše zemlje - istaknuo je Novalić.

Dodao je kako nova Vlada Federacije BiH nakon izbora 2018. nije formirana samo zbog blokada HDZ, što oni nisu nikad ni krili, javno uvjetujući formiranje vlade promjenama Izbornog zakona BiH.

- To ne znači da Vlade nije bilo! Naprotiv, ta "nepostojeća" vlada je, između ostalog, podstakla industrijski rast, povećala zaposlenost, više puta povećala penzije, provela složene reforme, stabilizirala i višestruko povećala budžet, kojeg ove godine "nepostojeća" vlada predlaže u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM. Podsjetit ću da je ova Vlada izabrana 2015. na osnovu rezultata izbora, i da se sastav Vlade Federacije da je izabrana 2018. ne bi značajnije promijenio, opet na osnovu rezultata izbora, ali ostaje činjenica da je HDZ to blokirao. Da li je to "nažalost" ili nije, pokazali su i ovi izbori, odnosno sastav Doma naroda i većina koju je SDA opet dobila - istaknuo je Novalić.

Potom je podsjetio na "rasulo koje je ostavila prethodna Vlada, a u kojoj su bile upravo preteče današnjih jedanaestorki, osmorki, trojki", kao i na "ogromne dugove koje smo zatekli u budžetu".

- Ova Vlada, od kako sam ja premijer, ne da je "zakrpila sve rupe" koje je prethodna Vlada stvorila, nego nikad nije bila u minusu iako smo se suočavali s velikim problemima koje su donijeli, prvo pandemija koronovirusa, a onda i ruska agresija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište u cijelom svijetu dovodeći do ekonomske i energetske krize s kojom se suočavaju i građani Evrope. Ali i pored svih problema i pomoći koju smo pružali privredi, kantonima, i našim institucijama, kako bi se mogli bolje nositi s krizom, nisam nikad dozvolio da kasne penzije kao ni bilo koja druga socijalna davanja - podvukao je federalni prmijer.

Istovremeno, kako je dalje naveo, uspjeli su i investirali i u brojne projekte zbog čega su čak i mediji, koji mu "nikad nisu bili naklonjeni", ovo ljeto pisali kako Federacija postaje veliko gradilište.

- Nikad nigdje niste mogli pročitati da ova Vlada nema sredstava za ispunjavanje svojih obaveza, ili da pomogne svojim građanima, ili da se ova vlada zadužuje, ili da prodajemo naše obveznice da bismo isplatili plate nekome… Za sve što govorim postoje egzaktni pokazatelji. Nikad se nisam bavio politikanstvom, niti spinovanjima, ja sam inženjer koji se vodi matematikom i rezultatima - zaključuje na kraju reagiranja Novalić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga