open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Očekivale se konkretnije odluke: SDP USK nakon sjednice poručio da je otvoren za pregovore sa svima
Kantonalna organizacija SDP-a Unsko-sanskog kantona otvorena je za pregovore sa svim političkim subjektima, između ostalog, saopćeno je danas nakon što je sinoć održana sjednica njihovog Predsjedništva.
02.02.2023. u 16:27
get url
text
Razim Halkić, predsjednik KO SDP USK

VEZANI TEKST - U USK nekoliko blokova, o formiranju vlasti razgovara i ko prije nije, a zna se samo ko koga neće

Od ove sjednice su stranke koje participiraju u Skupštini Unsko-sanskog kantona, prema izjavama koje smo jučer dobili, očekivale malo jasniju situaciju i konkretnije odluke kada su u pitanju razgovori i dogovori o formiranju vlasti u USK.

- Kantonalna organizacija SDP BiH USK na jučer (srijeda, 1. februara 2023. godine) održanoj sjednici Predsjedništva, a u kontekstu posljednjih dešavanja u vezi s pregovorima o formiranju vlasti na višim nivioma i u Unsko-sanskom razmatrala je aktuelnu političku situaciju.

Predsjedništvo KO SDPBiH USK čvrstog je opredjeljenja da vlast u Unsko-sanskom kantonu treba formirati što prije jer će se u protivnom nemogućnost postizanja političkog dogovora štetno odraziti jedino na građane koji su svoje puno povjerenje da će u punom kapacitetu zastupati njihove interese dali upravo izabranim poslanicima, koji sada moraju pokazati odgovornost i ozbiljnost u formiranju vlasti, kako se ne bi ponovila već viđena situacija da određeni procesi u funkcionisanju kantona i insititucija dođu u blokadu.

KO SDPBiH USK otvoren je za pregovore sa svim političkim subjektima i ovim putem ih pozivamo da s ciljem ostvarivanja skupštinske većine kao preduvjeta za formiranje nove Vlade Unsko-sanskog kantona, stranačka prepucavanja, lične animozitete i interese ostave po strani, a u prvi plan stave stvarne interese i potrebe naših građana i preuzmu dio odgovornosti koja im je data izborom u skupštinske klupe - saopćeno je iz Kantonalne organizacije SDP-a USK.

Prema nekim nezvaničnim informacijama koje su dobili u NES-u, SDP USK je navodno dogovorio da "Trojka" koju čine SDP, Naša stranka i Narod i pravda budu zajedno u USK i dalje tako nastave. Pitanje je da li to znači da iz priče ispada Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak), što bi NES-u odgovaralo jer NES ne želi s Pomakom. S druge strane, Naša stranka i Narod i pravda imaju sporazum s Pomakom.

- To je ključ blokada. U svakom slučaju zasad nema nikakvih radikalnih promjena u odnosu na ono što smo znali - dodaju u NES-u. 

Zikrija Duraković iz Pomaka kazao je da nemaju povratnu informaciju od SDP-a, dok je Jasmin Musić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK i predsjedavajući Kluba zastupnika ove stranke u Skupštini USK, rekao da su, prema nekim informacijama nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, sve opcije otvorene, ali i da ništa konkretno neće ni biti dok ne bude završeno prikupljanje potpisa u Parlamentu FBiH koje je do ponedjeljka najavio lider SDP-a Nermin Nikšić s ciljem da se vidi parlamentarna većina.

Izjave članova Predsjedništva SDP-a USK nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.