O trenutnoj krizi

Održan sastanak predstavnika SDA i SDP-a: Očekujemo konkretan odgovor međunarodne zajednice

Predstavnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), danas su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održali radno-konsultativni sastanak na temu komuniciranja aktuelne političko sigurnosne situacije u okvirima evropskih institucija.

- Ovo je bila prilika da predstavnici Stranke demokratske akcije budu upoznati sa uspostavljenim koordiniranim zajedničkim djelovanjem Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke na nivou institucija Evropske unije. Preciznije, dogovoreno je da se iskoriste partnerstva i utjecaji koje stranke imaju u Evropskom parlamentu i drugim EU institucijama, kako bi se u fokus stavile teme koje su u vezi s trenutnom krizom u Bosni i Hercegovini koja više nije prosto politička već i ozbiljna sigurnosna prijetnja - naveli su iz SDP-a.

Istakli su da očekuju konkretan odgovor međunarodne zajednice na trenutnu krizu u Bosni i Hercegovini.

Ostavljajući u ovom trenutku po strani političke razlike, Stranka demokratske akcije kao članica Evropske pučke stranke (EPP), pozvana je na otvorenu saradnju po pitanju komuniciranja sa međunarodnim akterima na šta je pozitivno odgovoreno. U SDP-u smatraju da ukoliko sve stranke članice različitih evropskih političkih porodica iskoriste svoje kontakte da komuniciraju poruke u interesu države Bosne i Hercegovine, to će zasigurno rezultirati jasnijom slikom o razmjerama trenutne krize, pozicijama aktera i sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini - navode.

Na sastanku su učestvovali predsjednici Nermin Nikšić i Bakir Izetbegović, te zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović, Saša Magazinović i Halid Genjac.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga