Tužilaštvo BiH

Osumnjičeni za rasturanje droge: Zatražen pritvor za četvericu uhapšenih u akciji "Transporter"

FOTO: Damir Hodžić

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za četvericu osumnjičenih, koji su uhapšeni u akciji policije MUP-a RS-a "Transporter", po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.   

VEZANI TEKST - Pretresi u Banjoj Luci, Sarajevu, Laktašima i Bugojnu: MUP RS-a uhapsio šest osoba

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičenog Harisa Hodžića, rođenog 1983. godine u Travniku; Davorina Popovića, rođenog 1980. godine u Travniku; Eldina Hažbića, rođenog 1988. godine u Sarajevu i Gorana Stojisavljevića, rođenog 1972. godine u Viroviticima, Republika Hrvatska.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati ​​dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akcionih proizvoda te nedozvoljeno skladištenje robe.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga i cigareta na području BiH i zemalja regiona. 

VEZANI TEKST - U Banjoj Luci uhapšeno više bivših i aktuelnih inspektora policije RS-a

Opojnu drogu cannabis sativa L i krijumčarene cigarete nabavljali su sa područja Albanije, Crne Gore, dok su opojnu drogu kokain nabavljali sa područja Holandije, Belgije, Češke prethodno krijumčarenu iz Južne Amerike, te vršili dalju preprodaju na teritoriji BiH i zemalja EU-a i na taj način sticali veću novčanu ili neku drugu korist za sebe. 

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju s institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regiona i EU-a, au okviru obimne istrage protiv osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga krivična djela.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga