Aktuelni mandat

Otkrivamo: U kojim javnim preduzećima je povećan broj radnika, a gdje je smanjen

Faktor je u posjedu veoma preciznih podataka o kretanju broja zaposlenih po Vladinim javnim preduzećima tokom ovog mandata

Iz Vlade Federcije Bosne i Hercegovine ranije je u nekoliko navrata isticano kako je broj zaposlenih u administraciji smanjen tokom ovog mandata. Isticali su kako je to urađeno zahvaljujući moratoriju na zapošljavanje, ali i drugim mjerama.

Faktor je u posjedu veoma preciznih podataka o kretanju broja zaposlenih po Vladinim javnim preduzećima tokom ovog mandata. Sasvim je jasno da stranke raspodjelom vlasti postavljaju i svoje ljude na čelo javnih preduzeća. A koliko su stranački direktori koristili javna preduzeća za zapošljavanja, prikazat ćemo u nastavku teksta.

U nekima je došlo do povećanja broja zaposlenih, a u nekima do smanjenja. Razvrstano po strankama i preduzećima, situacija izgleda ovako:

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) kao stranka kojoj je raspodjelom vlasti pripalo pet federalnih preduzeća od početka mandata Vlade, u tim preduzećima povećala je broj zaposlenih za čak 529. Od toga samo u izbornoj godini zaposleno je 83 novih radnika.

Savez za bolju budućnost  - Fahrudin Radončić (SBB) ima svoje ljude na čelnim pozicijama u tri preduzeća. U njima se od početka mandata broj zaposlenih povećao za 259, od toga u izbornoj godini za 134.

 

Pokret demokratske akcije (PDA), novoosnovana stranka Mirsada Kukića, ima dva preduzeća. Od početka mandata smanjili broj zaposlenih za 78, ali u izbornoj godini nadoknadili sa 77 novih zaposlenih.

Stranka demokratske akcije (SDA) ima šest preduzeća. Od početka mandata ove Vlade broj zaposlenih je smanjen za čak 2.747, od toga u izbornoj godini smanjen je za 217.

 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga