open-navfaktor-logo
search
Mostar
Otvorena Izložba slika i kaligrafije Munira Tufekčića pod nazivom "Sebiljom do Neretve"
Izložba slika i kaligrafskih radova pod nazivom "Sebiljom do Neretve" danas je otvorena u Centru za kulturu grada Mostara. 
29.03.2023. u 15:50
get url
text

Njen autor Munir Tufekčić je u kombiniranim umjetničkim iskazima slikarstva i kaligrafije apostrofirao neke od najdragocjenijih motiva islamske civilizacije karakteristične za tradiciju vjerovanja bosanskohercegovačkih muslimana kao i motive iz dalje i bliže kulturno historijske zbilje Bosne i Hercegovine, među kojima su motivi Sarajeva, Vranduka Mostara, stećaka, ljiljana itd.

 

- Drago mi je da imam priliku radove predstaviti mostarskoj publici u mjesecu ramazanu. Potrudio sam se da na izložbi bude što više slika sa motivima Mostara, kao i sarajevskog sebilja kao duhovnog pokazatelja našeg vremena - kazao je Tufekčić.

Inspiraciju je crpio na putovanjima po islamskim zemljama učitavajući u bosanskohercegovački kolorit.

Tufekčić je inače po vokaciji filozof i iz te perspektive pristupa slikarstvu i umjetničkom izražavanju. Do sada je izlagao u Sarajevu, Zenici, Bužimu, Bihaću. Mostarska izložba je njegova šesta samostalna izložba. Mostarci će je moći posjetiti u narednih desetak dana.

 

Prema ocjeni Darija Terzića urednika kulturnih programa Centra za kulturu Tufekčićevi radovi na autentičan način slikaju bosnaskohercegovačku ambijentalnost.

- O kaligrafiji se može govoriti puno toga, ali jako zanimljiva što bez mnogo slika da je moćne poruke. Ona je tu da posmatrača podsjeti na Božansku moć - istako je Terzić.

Izložba je upriličena u sklopu programa manifestacije "Ramazan u Mostaru" čiji su organizatori Grad Mostar i Centar za kulturu u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" te ustanovama Muzej Hercegovine, Kulturni centar Mostar - Sjever i Dom kulture Blagaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.