Mostarski biskup

Palić: Božić nas podsjeća da budemo otvoreni u saosjećanju i podršci onima koji su ove godine patili

FOTO: Fena

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić u svojoj je božićnoj čestitki naveo kako je Isusovo rođenje u Betlehemu poziv na slušanje i radost, te daje nadu i smisao svakom ljudskom životu.

Biskupovu čestitku prenosimo u cijelosti:

- Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! To su riječi upućene pastirima u Lukinu evanđelju nakon Isusova rođenja u Betlehemu. Ove riječi ohrabrenja anđeo upućuje i svima nama, draga braćo i sestre, bilo da živimo u gradovima ili udaljenijim krajevima naše Biskupije!

Božić se slavi svake godine uprkos toplini i hladnoći, uprkosč miru i ratu, uprkos krizi i blagostanju. Božić, rođenje Isusovo u Betlehemu, slave ljudi širom svijeta, u svakoj zemlji i na svakom mjestu. Pastiri koji primaju ovu vijest, podsjetnik su da Božja radosna vijest ne isključuje nikoga, čak ni one koje svijet smatra beznačajnima i nedostojnima radosne vijesti.

Isusovo rođenje u Betlehemu poziv je na slušanje i radost, dajući nadu i smisao svakom ljudskom životu. Svojim životom i riječima. Isus nam omogućuje da otkrijemo djelovanje Duha Svetoga koji je duboko prisutan i djelatan u nama i po nama. Božić je dar za sve nas da prepoznamo što je najvažnije u našim životima, životima naših obitelji i prijatelja. Božić nas podsjeća da budemo otvoreni saosjećanju i podršci onima koji su ove godine patili i pate uslijed raznih životnih okolnosti. Dijete Isus, s Marijom i Josipom, podsjeća nas da uvijek postoji nada kad smo zajedno, kad slušamo i čujemo jedni druge, da se ne bojimo, jer Bog je došao među nas. U Isusu otkrivamo kakav je Bog i gdje ga trebamo tražiti. Bog dolazi u naš svijet kao dijete, maleno i ranjivo, rođeno u siromaštvu u dalekom ćošku svijeta.

Stoga, zajedno i s radošću slavimo Božić okupljajući se u zajednici vjernika, u obitelji i s prijateljima, zahvaljujući za dar vjere i za dar jednih drugima.

Ovo vrijeme je za neke najradosnije i najsretnije doba godine, a za neke najtužnije i najdepresivnije. Istina, pjesma će nam reći da sanjamo o bijelom Božiću, ali naša srca pričaju drugu priču. Naša srca pričaju priču o nadama i razočaranjima, o radosti i tuzi, o blagoslovu i gubitku. I često smo tjeskobni, uplašeni, posramljeni, zabrinuti, razočarani i tužni.

Ako ti se to događa, znaj da će i to proći i znaj da je Isus, koji se danas rodio, tu s tobom i za tebe, kao i za svakoga. Jer kao kršćani, vjerujemo da je novorođeni Isus najveći dar ikada i da je jednako i u potpunosti dan svakoj osobi. To je i tvoj dar.

Stanimo pored djeteta Isusa ovoga Božića. Pogledajmo dijete u jaslicama i vidimo s kakvom nas ljubavlju Bog ljubi, kako nam dolazi i kako je s kako nam se pokazuje u nježnosti i velikoj moći.

Svima želim sretan i blagoslovljen Božić i neka Vam nova godina bude puna nade i blagoslova.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga