Najbolji bh. arbitar

Peljto u vječitim derbijima: Ne razbacuje se kartonima, teško sudi penale, sretniji je Sarajevu

FOTO: INES LUČIĆ

Najveću utakmicu bosanskohercegovačkog fudbala u srijedu na stadionu Koševo igraju vječiti rivali Sarajevo i Željezničar.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine za gradski derbi delegirao je Irfana Peljtu, najboljeg sudiju iz naše države.

Za arbitra iz Sarajeva ovo će biti osmi put da dijeli pravdu gradskim rivalima. U prethodnih sedam duela, Peljto je bio sretniji Bordo timu.

Kada je vječite derbije sudio Peljto, Sarajevo je slavilo u tri meča, tri su okončana remijem, a jednom je trijumf odnio Željezničar.

Ono što je najvažnije, najbolji bh. sudija uglavnom uzburkane strasti na travnjaku drži pod kontrolom. Ne razbacuje se žutim i crvenim kartonima, rijetko svira penale.

U dosadašnjim mečevima 37-godišnji sudija sa FIFA značkom svirao je jedan penal, pokazao jedan crveni karton i pokazao 27 javnih opomena, odnosno 3,8 žutih kartona po derbiju.

Peljto je prvi derbi sudio 16. oktobra 2016. godine. Duel na Koševu završen je 0:0. Potom je ponovo dijelio pravdu na stadionu Sarajeva 20. maja 2017. kada je Bordo tim slavio 1:0.

Željo je jedini trijumf u derbijima kada je sudio Peljto upisao 27. novembra 2017. godine na Grbavici slavivši rezultatom 2:1.

Jedanaestog marta 2018. godine na Koševu je bilo 2:1 za Sarajevo, a 4. aprila 2019. 3:0 za Bordo tim na Grbavici.

Dva posljednja duela gradskih rivala koje je vodio Peljto okončana su remijem. Četvrtog aprila 2020. na Koševu je bilo 1:1, a 3. marta 2021. godine duel na Grbavici okončan je rezultatom 0:0.

Peljti će na Koševu asistirati Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo. Četvrti sudija je Benjamin Deljković.

Meč se igra u srijedu od 20.30 sati.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga