open-navfaktor-logo
search
Predviđeno 7 miliona KM
Povećanja novčanih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju na području Kantona Sarajevo
Odjeljenjenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Prijedlog odluke o visini iznosa novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu, kojom su predviđena nova povećanja novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.
14.02.2022. u 21:02
get url
text

U 2022. godini predviđeno je sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu više za  900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu 1,5 milion KM.  

 - Ministarstvo privrede iz godine u godinu nastoji rasteretiti poljoprivredne proizvođače kroz različite aktivnosti. Tako i ove godine, osim uvećanja sredstava namijenjenih za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova i u 2022. godini,  kao i Prijedlog odluke kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije, te da kao i prethodne godine  ne moraju dostavljati fiskalne račune kao dokaz da su kupili deklarisano sjeme, sadni materijal i i mineralna đubriva, a što je bio jedan od uvjeta  za ostvarivanje prava na podsticaj - rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, navodeći da su se kod donošenja ove odluke vodili poskupljenjima repromaterijala za sadnju.  

Delić je istakao i da su povećani iznosi podsticajnih sredstava za najkonkurentnije proizvodnje kao što je proizvodnja mlijeka, tov junadi i piladi, farme ovaca, te plasteničku proizvodnju organske hrane, koja je posljednjih godina u ekspanziji, što je mjerljivo i porastom zahtjeva za podsticaje u ovoj oblasti.  

 - Značajno smo povećali iznose podsticajnih sredstava i za kupovinu priplodnih junica tako da je u ovoj godini planirano  da se ona sufinansira s 40 posto, što je uvećanje u odnosu na 2021. godinu za 10 posto. Osim toga, uputit ćemo inicijativu Vladi Kantona Sarajevo kojom ćemo tražiti od Vlade da se uputi inicijativa prema Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih podsticaja ukine pravdanje računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde, obzirom da već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice upravo zbog nemogućnosti da ispune ovaj uvjet federalnog ministarstva - pojasnio je Delić.  

Kazao je i da je sve to urađeno s ciljem rastrerećenja proizvođača i podstreka za povećanu proizvodnju poljoprivrednih kultura na području KS.

- Ministarstvo privrede nastavit će i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za poljoprivredne proizvođače, tako da s tim ciljem planiramo i izmjene i dopune Zakona, ali i Pravilnika o podsticajama u poljoprivrednoj proizvodnji,  kako bi se oni unaprijedili i prilagodili novim trendovima u proizvodnji, kao i situaciji na terenu - naveo je Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.