open-navfaktor-logo
search
Scene u logorima
Povodom 30 godina od početka rata u BiH u Beogradu otvorena izložba fotografija "Sloboda" Rona Haviva
Izložba fotografija "Sloboda" (Liberty), američkog fotografa Rona Haviva, otvorena je večeras u Beogradu u okviru obilježavanja 30. godišnjice početka rata i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.
09.06.2022. u 21:08
get url
text

Najveći broj fotografija prikazuje zarobljenike i zarobljenice u logorima "Trnopolje" kod Prijedora i "Manjača" kod Banje Luke koji su bili pod upravom Vojske Republike Srpske i logora "Heliodrom" kod Mostara pod upravom Hrvatskog vijeća odbrane.

{$galerijaFotografija}

Na Havivovim fotografijama prikazane su i scene razmjena i oslobađanja zatvorenika i njihovi ponovni susreti s porodicama.

Izložena je i sada već čuvena fotografija na kojoj Hajruš Ziberi iz Bijeljine, jedan od prvih zarobljenika u ratu u BiH, podignutih ruku moli za život pripadnike paravojne formacije koju je predvodio ratni kriminalac Željko Ražnatović Arkan.

U brošuri koja prati izložbu nalaze se i dijelovi presuda Momčilu Krajišniku, Enveru Hadžihasanoviću i Jadranku Prliću u kojima su opisani uvjeti u kojima su živjeli zarobljenici u logorima i primjeri torture koju su doživljavali.

Beograd-izložba fotografija-Sloboda-09.06.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.