open-navfaktor-logo
search
Crno na bijelo
Pravni osnov: Ugovor o izručenju između BiH i Turske Parlament BiH usvojio je 2014.
Republika Turska je poništila putne isprave određenom broju svojih državljana, i nas o tome obavijestila. I njemu (Keskinu) je poništena putna isprava, potvrdio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
06.12.2019. u 20:50
get url
text

Profesor Fatih Keskin, direktor Una-Sana koledža u Bihaću, turski državljanin, nalazi se u Imigracionom centru, a na teret mu se stavlja učešće u krivičnim djelima, te je ocijenjen kao prijetnja po nacionalnu sigurnost, rekao je za N1 Slobodan Ujić.

Advokati tvrde kako imaju nezvanične informacije da institucije BiH spremaju ilegalnu deportaciju Keskina.

-Trenutno se provjeravaju neke operativne stvari od strane i drugih sigurnosnih agencija, njegovi advokati imaju pristup njemu isto tako i taj slučaj će se rješavati naredne sedmice - kazao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

-Republika Turska je poništila putne isprave određenom broju svojih državljana, i nas o tome obavijestila. I njemu (Keskinu) je poništena putna isprava - potvrdio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Mnogi u BiH smatraju da je u ovom slučaju riječ o "političkom progonu" po nalogu  Recepa Tayyipa Erdogana. S tim povezuju i SDA.  Posebno "oštro reagiraju" oni koji sjede u zakonodavnim organima ove države i mjesečno primaju pet do šest hiljada maraka, a čija je stranka bila vladajuća u vrijeme kada su potpisivani i usvajani brojni ugovori sa Republikom Turskom. Također, oglasili su se i oni koji za zastupnički (ne)rad primaju mjesečno koliko za godinu dobije jedan penzioner, a da nisu pročitali niti su upoznati sa  dokumentima usvajanim prije nego li su oni zasjeli u zastupničke klupe.  

Prvi su "žestoko odreagirali" saopćenjima Naša stranka i SDP BiH.

Naša stranka hapšenje ocjenjuju kao političko. Poručuju kako nemaju "razloga za sumnju da je Fatih Keskin uhapšen iz političkih razloga, tačnije po privatnom nalogu lično predsjednika Turske, Erdogana".

-Na osnovu verbalnog naloga predsjednika Erdogana članovima Predsjedništva BiH naša policija hapsi i izručuje prosvjetne radnike koji imaju uredne boravišne dokumente za život i rad u BiH, protiv kojih se ni u BiH ni u Turskoj nije vodio niti vodi bilo kakav sudski postupak, nisu tražene niti izdate Interpolove potjernice, niti su UN kao ni bilo koja druga međunarodna institucija pristala da FETO označe kao terorističku organizaciju. Hapšenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma, i baca mrlju na sve građane BiH - stoji  između ostalog u saopćenju Naše stranke.  

SDPBiH za sve okrivljuje SDA i od ove stranke traže da se ogradi od "ovog sramnog čina".

-Izgleda da SDA-u i njenim koalicijskim pratiteljima nije dovoljno što su glavni krivci za raseljavanje domaće pameti i hiljada obrazovanih sugrađana. Sada po nalogu svojih mentora hapse i inozemne stručnjake, školovane pojedince koji su došli u Bosnu i Hercegovinu kako bi doprinijeli školovanju naše omladine. U suprotnom, ako se protivi ovakvom postupanju, pozivamo SDA da se ogradi od ovog sramnog čina, te da osudi hapšenje čovjeka koji je, sudeći prema njegovoj biografiji, istinska prijetnja jedino neznanju i jednoumlju - poručuju iz SDP-a.

Ne ulazeći u motive hapšenja Fatiha Keskina, a javnost svakako nema dovoljno informacija o ovom slučaju, pa ni to šta su institucije BiH kao eventualne dokaze protiv Keskina dobile iz Turske, podsjećamo na fakte koje je lako provjeriti. 

Upravo u mandatnom periodu kada je SDPBiH bio vladajuća stranka (2010-2014), Parlamentarna skupština BiH je 15. aprila 2014. godine, a potom 29. aprila usvojila u Zastupničkom i Domu naroda Ugovor o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.  

Ovaj ugovor usvojen je dvije godine prije državnog udara u Turskoj, koji se dogodio u noći 15. jula 2016. godine, nakon čega su uslijedila hapšenja pripadnika organizacije FETO. 

Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o izručenju izmedu Bosne i Hercegovine i RepublikeTurske, 14. marta 2014. godine Predsjedništvu BiH dostavio je tadašnji ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

- U prilogu akta dostavljamo prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, potpisan 28.11.2013. godine u Sarajevu na bosanskom, srpskom, hrvatskom, turskom i engleskom jeziku. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na svojoj 85. sjednici, održanoj 06.3.2014. godine utvrdilo prijedlog odluke o ratifikaciji predmetnog Ugovora, čiji zaključak dostavljamo u prilogu akta. Molimo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da donese odluku o ratifikaciji Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske - stoji u aktu koji je potpisao Lagumdžija.

Ugovor o izručenju između BiH i Turske, 28. novembra 2013. godine potpisao je tadašnji ministar pravde BiH Bariša Čolak.

 

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.