Ko će ih koristiti

Predsjedništvo BiH daje pola miliona KM za dva luksuzna automobila, šta moraju posjedovati

FOTO: Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da potroši gotovo 485.000 KM za nabavku dva automobila, iako su nedavno nabavili dvije limuzine vrijedne oko 100.000 maraka.

VEZANI TEKST - Ko će ih koristiti: Predsjedništvo BiH izabralo dva nova auta, za limuzinu nije bilo ponude

Za jedno vozilo za koje su spremni izdvojiti čak 318.357 KM sa PDV-om su zatražili da bude metalik crna limuzina sa stalnim pogonom na prednje i zadnje točkove, da posjeduje ventilaciju i masažu prednjih i zadnjih sjedišta, kao i automatski četvorozonski klima uređaj.

Zahtijevaju da automobil ima kožne presvlake sjedišta, asistenciju za praćenje linije na putu, asistenciju za pomoć prilikom parkiranja vozila, multifunkcionalni kožni upravljač sa funkcijom izmjene brzina, akustična stakla sa duplim staklima za bolju izolaciju od buke, digitalni radio i TV prijem, tvornički ugrađen frižider za piće, kao i tvornički ugrađen projektor na prednjoj šajbi, objavio je Capital. 

Pored ovog planiraju kupiti i vozilo marke SUV za gotovo 165.000 KM sa PDV-om. Od ponuđača traže da se obaveže da će za vozilo garantovati minimalno četiri godine ili 120.000 pređenih kilometara.

Kada su u pitanju karakteristike vozila zatražili su da ono bude metalik crne ili sive boje, da ima LED svjetla sa matrix tehnologijom, sistem za djelimično zakretanje zadnjih točkova prilikom upravljanja vozilom, kao i sistem samostalnog parkiranja sa senzorima za parkiranje naprijed i nazad i kamerama 360 stepeni.

Žele i grijanje prednjih i zadnjih sjedišta, zatamnjena zadnja bočnja stakla i zadnje vjetrobransko staklo, ali i bezbjednosni sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake i asistencijom upravljanja.

Takođe su naglasili i da je potrebno da norma izduvnih gasova bude minimalno euro 6, mijenjač mora biti automatski, a pogon na sva četiri točka.

Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović su se i krajem prošle godine, odmah po preuzimanju mandata, počastili novim automobilima.

Tada su naručili tri nove limuzine vrijedne gotovo 285.000 KM, ali nabavka nije u potpunosti uspjela. Naime, dvije jeftinije limuzine, vrijedne ukupno oko 100.000 maraka su im stigle, dok je nabavka za onu najskuplju od 150.000 KM poništena jer nijedna ponuda nije dostavljena u krajnjem roku.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga