open-navfaktor-logo
search
Najava
Premijera opere "Don Carlo" 14. decembra u NPS-u
Opera "Don Carlo" jedno je od brojnih remek-djela temeljena na dramskom tekstu velikoga njemačkog pisca Friedricha Schillera, koja se izvodi na pozornicama širom svijeta. Praizvedbu je imala u Parizu 1867. godine, a prvi put na sceni Narodnog pozorišta izvedena je 1963. godine
12.12.2019. u 14:54
get url
text
Detalj s pres-konferencije u Narodnom pozorištu Sarajevo
Detalj s pres-konferencije u Narodnom pozorištu Sarajevo

Veličanstvena opera u četiri čina "Don Carlo", rađena na muziku Giuseppe Verdija, u režiji Gorana Golovka, pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića, premijerno će biti izvedena 14. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Opera "Don Carlo" jedno je remek-djela zasnovano na dramskom tekstu velikoga njemačkog pisca Friedricha Schillera, koja se izvodi na pozornicama širom svijeta. Praizvedbu je imala u Parizu 1867. godine, a prvi put na sceni Narodnog pozorišta izvedena je 1963. godine.

Fabula opere prati životnu sudbinu prijestolonasljednika španskog trona don Carla, zaručenog za francusku princezu Elizabetu Valonsku, koja se iz političkih razloga mora udati za Carlovog oca Filipa II, kako bi rat između Španije i Francuske napokon završio.

Uporedo s ljubavnom intrigom u koju je upletena dvorska dama Eboli pratimo i politička previranja u borbi za nezavisnost Flandrije. Na kraju opere Elizabeta moli u samostanu svetog Yuste pokraj groba Carla V čekajući Carla prije odlaska u borbu za oslobođenje Flandrije. Do grobnice stižu kralj Filip i Veliki inkvizitor želeći uhapsiti Carla, no u posljednji ga trenutak spasi tajanstveni sveštenik, prepoznat kao Carlo V, za kojeg se vjerovalo da je mrtav.

- Čast nam je da najavimo da je pred nama veličanstvena opera koju će publika voljeti. Imati predstavu kao što je "Don Carlo" je praznik za pozorište. Ovakvim projektima želimo biti dio evropskog obrasca - istakao je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Opera se izvodi na italijanskom jeziku. Libreto prema Schilleru napisali su Joseph Méry i Camille du Locle.

- Često sam gost u Narodnom pozorištu Sarajevo, i uvijek se ugodno osjećam. Opera je grandiozna i iznad mogućnosti svakog teatra. Imamo fantastičnu muzičku podjelu iz BiH, Hrvatske i Srbije, pa iako traje malo duže, garantujem da je izuzetno zanimljiva. Publika će imati šta vidjeti - ustvrdio je Lipanović, poznati dirigent iz Hrvatske.

{$galerijaFotografija}

Za reditelja Golovku, također gosta iz Hrvatske, velika je čast i odgovornost postaviti operu "Don Carlo" u Sarajevu, budući da govori o vojnoj i političkoj opresiji koja svojim složenim i nemilosrdnim mehanizmima melje naše emocionalne sklopove, a Sarajevo je grad preko čijih se leđa lome svi politički interesi i konflikti poznatog nam svijeta.

- "Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi historije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa", kazao je Meša Selimović, velikan bosanskohercegovačke književosti, i pomaže nam artikulirati ovu složenu operu italijanske muzike i francuskog libreta, smještenu u španjolsko "zlatno doba", kao plemenito nastojanje da progovorimo o svome pravu na ljudskost i ljubav u današnjem haotičnom vremenu i na ovome prostoru. I hvala mu na tome.

"Život naroda je glad, krv, bijeda, mučno tavorenje na svojoj zemlji, i glupo umiranje na tuđoj. A velikaši će se vratiti kući, svi, da pričaju o slavi, i da preživjelima piju krv", bolna je istina koja se ponavlja. I neka mi niko ne zamjeri na citiranju pisca koji je uvelike odredio moja ljudska i profesionalna uvjerenja. Završit ću s još jednom njegovom i našom velikom istinom: "Život je širi od svakog propisa. Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprečavanja grijeha nego zbog grijeha. Onda da živimo u grijehu? Ne. Ali ni zabrane ništa ne pomažu. Stvaraju licemjerje i duhovne bogalje" - istakao je Golovka.

LICA

Filippo II, španski kralj – Ivan Šarić
Elisabeth de Valois, kraljeva žena – Adema Pljevljak-Krehić / Katarina Kikić
Don Carlo, kraljev sin – Stjepan Franetović k. g. Hrvatska / Amir Saračević
Eboli, princeza – Sanja Anastasia k. g. Njemačka / Sonja Milenković Theodosiou k. g. Grčka
Rodrigo, markiz od Pose – Marko Kalajanović / Vladimir Andrić k. g. Srbija
Veliki inkvizitor – Leonardo Šarić
Tebaldo, kraljicin paž – Melisa Hajrulahović-Tomić / Aida Čorbadžić
Stari fratar – Nedim Bašić
Glas s neba – Aida Čorbadžić / Melisa Hajrulahović-Tomić
Grof Lerma i Glasnik – Ileš Bečei
Grofica d’Aremberg – Dragana Glumac / Dunja Gelineo Kajević
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
Orkestar Sarajevske filharmonije

Press konferencija Narodno pozorište, Izudin Bajrović, Lipanović ivo, Golovka goran
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.