open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Premijera u doba korone: Budimo više ljudi, manje "medvjedi"
Nastavljamo sa kreiranjem korona repertoara, odnosno, radimo repertoar prilagođen novom "normalnom".
26.10.2020. u 12:31
get url
text

Otkako je pozorišta postoji ta dilema hoće li predstava doživjeti premijeru, da li će se sve na vrijeme posložiti, a sada, kada smo vidjeli da su kolege u Beogradu otkazali premijeru na dan njenog izvođenja, zbog epidemioloških mjera, nadamo se da nas neće zadesiti ista sudbina, i da ćemo 29. oktobra ipak stati pred publiku, da će predstava "O medvjedima i ljudima" doživjeti svoje premijerno izvođenje – kazao je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na današnjoj pres - konferenciji.

"O medvjedima i ljudima" je nova predstava Narodnog pozorišta Sarajevo autora i reditelja gosta iz Zagreba Saše Anočića. Govori o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našim najbližim.

- Svi likovi su kroz život stekli neko "oštećenje" koje ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju "medvjedi" – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce... Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo. Ovo je priča o nama, malim ljudima koji su oštećei ali ne svojom krivicom, već krivicom vremena i prostora u kojem žive – kazao je reditelj Anočić.

U predstavi igraju : Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Isa Seksan, Emina Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepagić, Vedran Đekić. Na sceni će im se pridružiti i muzičari: Adnan Cico i Mirza Balić.

{$galerijaFotografija}

- "O medvjedima i ljudima" je lijepa intimna priča skrojena od više malih priča, koje se negdje u malim tačkama dodiruju. Pokazali smo da ova kuća može funkcionirati jednako dobro i u ratu, miru i ovakvim neizvjesnim okolnostima. Naša ljubav prema ovom poslu je iznad svega – poručio je Seksan.

Merima Lepić Redžepagić proces rada na predstavi ocijenila je lijepim iskustvom koje je njoj i njenim kolegama olakšalo da  pobjegnu od svakodnevnice u kojoj svaki dan brojimo nove zaražene koronavirusom.

- Predstava će sigurno privući pažnju publike. Predstava je "O medvjedima i ljudima", zato budimo više ljudi, manje medvjedi- poručila je Lepić Redžepagić.

 

Press NP o medvjedima i ljudima 26.10.2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.