open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Roditelji preminule Džene Gadžun prvi put u Tužilaštvu KS, samo žele znati dokle je istraga
Amila i Muris Gadžun, roditelji dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja koja je preminula nakon komplikacija operacije očnog kapka u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, danas su prvi put razgovarali sa tužiteljicama u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje vode ovaj predmet. S njima je bio njihov advokat Almin Dautbegović.
16.12.2021. u 12:52
get url
text

Do sastanka je došlo mjesec nakon tragične smrti njihove kćerke upravo na njihovu inicijativu. 

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Advokat Dautbegović nam je kazao da im nije rečeno mnogo, te da se čeka nalaz obdukcije, a potom bi, s obzirom na to da je takva praksa, trebalo uslijediti nalaz vještaka medicinske struke jer obducent napravi faktografiju, a vještak da konačan sud zašto se nešto desilo.

Dautbegović je rekao da su došli da pitaju tužiteljice dokle su došli i kako ide istraga, ali da im nisu mnogo rekli i da "štite informacije".

- Mislim da nema ništa što Tužilaštvo treba prikriti od majke i oca. Roditelji samo žele da znaju nešto. Oni samo pitaju od čega im je umrlo dijete - dodao je Dautbegović. 

No on je istakao i da zasad nisu stekli dojam da stvari idu u krivom smjeru. 

Dvoipogodišnja Džena Gadžun iz Kaknja preminula je 14. novembra nakon komplikacija operacije očnog kapka obavljene u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredno sve nalaze. Nakon operacije curica je pala u komu. Hitno je prevezena u KCUS, gdje su je u životu održavali aparati. U rasvjetljavanje slučaja njene smrti uključeni su pripadnici MUP-a KS te Kantonalno tužilaštvo i inspekcija. 

Kako je ranije objavljeno, naknadno je otpusno pismo potvrdilo da se u toku same rutinske oftalmološke operacije u privatnoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa, dogodio zastoj srca, reanimacija i Džena je pala u komu. U KCUS-u su, navodi se u otpusnom pismu, dijagnosticirali "znake edema mozga i znakove svježe ishemije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.