Vuče se godinama

Sarajevski holding: Konaković obećavao, nije ispunio, pa projekat "natovario" Forti

Prije nekoliko godina kada je obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je nakon posjete Gradu Zagrebu najavio osnivanje sarajevskog holdinga, po uzoru na Zagrebački. 

Zagrebački holding sastoji se od 14 podružnica koje obavljaju djelatnosti nekadašnjih gradskih komunalnih poduzeća, a vlasnik je i osam trgovačkih društava te jedne ustanove. U njegovom djelokrugu su čistoća grada, vodovod i odvodnja, zbrinjavanje otpada, plinara, tržnice, javni gradski prijevoz, groblja, robni terminali, upravljanje sportskim objektima i zaštita okoliša.

Konaković je 2015. godine uvjeravao javnost da će sarajevski holding biti formiran u roku od godinu, međutim obećanje nije ispunjeno.

Lider NiP-a je ponovo 2016. govorio i najavljivao sarajevski holding, od kada se više i nije oglašavao po ovom pitanju.

S obzirom na to da Konaković nije uspio ispuniti obećanje dok je obnašao funkciju premijera KS, ideja sarajevskog holdinga našla se kasnije u ekspozeu aktuelnog premijera KS Edina Forte za period od 2018. do 2022. godine. Ipak, premijer Forto nikada nije javno govorio o formiranju sarajevskog holdinga.

Iako Konaković i šest godina poslije i dalje obnaša vlast u Kantonu Sarajevu gdje ima većinu, kako u Vladi tako i u Skupštini, nije se nikada do sada usudio realizirati projekat čiju je realizaciju u više navrata najavljivao i obećavao.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga