Malverzacije u Srebrenici

Saša Magazinović podnio ostavku na funkciju predsjednika GO SDP-a

FOTO: Damir Hodžić

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, podnio je ostavku na tu stranačku funkciju zbog slučaja "Bego" u Srebrenici, gdje je predsjednik tamošnjeg SDP-ovog općinskog odbora Bego Bektić, kao i još neki članovi stranke, prema navodima istražnih organa učestvovao u izbornim malverzacijama u korist SNSD-ovog kandidata za načelnika Mladena Grujičića.

- Nastavit ću davati svoj doprinos SDP-u jednakim intenzitetom kao i do sada. Ova odluka ima veze samo sa mnom i nije dio ničega što bi mogli drugačije interpretirati.

VEZANI TEKST - SDP-ovci koji su uhapšeni u Srebrenici, ispitani u SIPA-i i pušteni

Nikada me moje ime nije sprečavalo da kao i svaki drugi čovjek zdravog srca i uma, osjećam ogromnu bol zbog Srebrenice. Isto tako me nikada pripadnost nekoj grupi nije sprečavala da razlučim dobro od lošega, pa i onda kad je loše tu, među nama.

Ovaj put loše je među nama. Greške su velike, a borba za njihovo ispravljanje mora biti daleko veća. Moja odgovornost je moralna. Bez ikakve namjere, bez ikakve želje - u trenucima kada čovjek vodi svoje borbe i proživljava vlastite gubitke, dogodi se da ostavi otvoren prostor koji je do tada štitio.

Moramo se učiti odgovornosti. Moramo konzumirati evropsku demokratsku kulturu. Ne smijemo se praviti da nas se ne tiče. Trebamo prestati okretati glavu od problema. Kada se dese krupne greške, nije baš da se možemo ponašati kao da je sve u redu.

Zbog toga podnosim ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP-a BiH. To je jedini smislen i odgovoran potez koji mogu učiniti u ovom trenutku, budući da cijelu svoju političku karijeru insistiram na odgovornosti, kako onih koji griješe i čine loše, tako i onih koji nečinjenjem sudjeluju u tome. Pa makar ta odgovornost bila moralna.

VEZANI TEKST - Otjerali Hakiju Meholjića, postavili Begu Bektića: Vrh SDP-a pere ruke, a oni su ga direktno imenovali

Za sve one, koji od SDP-a žele praviti mjesto progresa, poštovanja i političku organizaciju koja je sinonim za vladavinu prava, na raspolaganju sam. Za one druge svakako ne bi ni smjelo biti mjesta u Partiji. Još jednom da ponovim, dužnost je, prije svega nas koji živimo u ovoj zemlji, da Srebrenicu štitimo - čuvamo sjećanje, brinemo se o onima koji su nadživjeli užas, ali i osiguramo vladavinu prava u svakom smislu. Moja ostavka je isključivo lični moralni čin kojim šaljem poruku poštovanja prema Srebrenici, ali i SDP-u, onakvom kakav bi trebao biti - naveo je Magazinović na Facebooku. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga