open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Silajdžić: Lendo ne blokira, već koristi ustavno pravo
Haris Silajdžić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u emisiji "Rezime" na Federalnoj televiziji govorio je o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, rokovima, mogućnostima, blokadama, ustavnim rješenjima. Postavljeno je i pitanje, ko formira vlast, stranci ili domaći političari? 
12.04.2023. u 20:53
get url
text
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Silajdžić smatra da se rukovodstvo Federacije BiH danas sastalo na poziv visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

- U zadnjem obraćanju visokog predstavnika (je poziv) da ipak njih troje sjednu i dogovore se, mada male su šanse bile da se to stvarno desi. Trenutno smo u jednoj vrsti ćorsokaka gdje imamo izlaz samo u dva slučaja - da se njih troje dogovore, da Schmidt nametne nova izborna pravila koja će biti isključivo trajna - rekao je.

Silajdžić kaže da današnje izjave nisu ništa što već ranije nismo čuli.

- Imali smo najavu predsjednika HDZ-a da ćemo 6. 4. već imati formiranu Vladu Federacije. Mi smo zasjedali 6. 4. na Zastupničkom domu, a iskreno ne znam ni zašto smo zasjedali ni koji je bio povod toga. Da li je bilo kršenje Ustava, a mi sigurno nismo za to, predstavnici NES-a i SBiH-a. Mi smo na toj sjednici primili k znanju informaciju da se oni ustvari nisu dogovorili, da je taj ustavni rok prekršen, prolongiran. Šta će dalje biti ne znamo - govori Silajdžić.

Smatra da Refik Lendo koristi Ustavom zagarantovana prava, da zagovara svoju priču.

- Apsolutno ne ulazim u to iz kojih razloga on radi ovo što radi, što ne da potpis. Svjesni smo da Vlada Federacije nije formirana od 2018. godine. Smatram da bi trajno trebalo izmijeniti Ustav FBiH gdje će se onemogućiti blokada bilo kakvog procesa - kazao je.

Naglašava da kratkoročna rješenja neće prihvatiti.

- Glasat ćemo protiv pa po cijenu da mi ne budemo u toj vlasti. Što se tiče Federacije apsolutno smo spremni napustiti vlast. Ne moramo imati ništa, ne moramo ni u kojem formatu biti prisutni u Federaciji.

Izabrani smo da poštujemo Ustav i branimo ustavni poredak, nismo izabrani da branimo stavove ni SDA ni HDZ-a ni bilo koga drugog. Vodimo autonomno svoje procese, dogovaramo se na nivou predsjednika stranaka. Na državnom nivou smo pokazali jednu dozu ozbiljnosti - poručio je, piše Federalna.ba.

Na pitanje ko je kriv što je Milorad Dodik sada nezaobilazan faktor odgovara:

- Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su ugušili Pokret za državu u RS-u. Klub Bošnjaka u Klubu naroda RS-a sada nema ni dvije trećine. To je totalno jedno rasulo u bošnjačkoj politici u RS-u. Sa Vojinom Mijatovićem kao takvim se ne slažem apsolutno ni da bude prijedlog za ministra u sadašnjoj Vladi Federacije, a pogotovo ne da bude njen potpredsjednik. Lično smatram da je on Dodikov čovjek - istakao je.

Silajdžić kaže da na nivou Federacije sa "Trojkom" zasad stvari dobro funkcionišu jer su se okupili oko programske koalicije. Navodi da će u Zastupničkom domu podržati sve što bude dobro za građane.

- Nama je bitno da se poštuje Ustav, imena nam nisu bitna - rekao je.

Naglašava da je ogromna odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo na Christianu Schmidtu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.