open-navfaktor-logo
search
Moguća tri rješenja
Slaven Raguž o formiranju Vlade FBiH: SDA je u pravu, dio "Osmorke" promovira njihova rješenja
Slaven Raguž, predsjednik Hrvastske republikanske stranke (HRS), uoči današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati informacija predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara o imenovanju Vlade FBiH, kazao je kako će zastupnici danas "primiti k znanju informaciju koju je predsjednica Federacije uputila u proceduru i ne vidi šta bi se tu još moglo dogoditi".
06.04.2023. u 14:32
get url
text

- Vjerovatno će tu biti nekakavih govora, prijedloga, replika, replika na replike, ali ništa značajno se neće promijeniti. Mi tapkamo na mjestu i nastavit ćemo tapkati na mjestu - kazao je Raguž, dodavši kako je aktuelna većina dala legitimitet Stranci demokratske akcije izborom Refika Lende, da ima svoj kontrolni mehanizam za formiranje izvršene vlasti u FBiH, te da je situacija nepromijenjena.

Kazao je da su moguće tri opcije.

- Ili će se uključiti SDA u novu većinu ili će nam ostati aktuelni premijer Fadil Novalić najmanje godinu dana ovisno o pravosnažnoj presudi ili će Christian Schmidt donijeti neku odluku - kazao je dodavši da će danas samo ispuniti formu poštivanja rokova koje je dao Schmidt i da dalje od toga neće ići.

VEZANI TEKST - NES i SBiH predložili usvajanje amandmana na Ustav FBiH kao rješenja kod imenovanja Vlade

Dodao je da su u Zastupnički dom stigla dva prijedloga rješenja za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jedan je uputio DF, a drugi Stranka za BiH i NES.

- Prijedlog DF-a je populistički, on služi samo za dobijanje političkih poena jer je u suštini utopija. Govoriti o izmjeni Ustava u ovakvim političkim okolnostima je ništa drugo nego marketing - kazao je Raguž.

S druge strane, za prijedlog SBiH-a i NES-a je rekao da ide praktično u pravcu onoga što u posljednje vrijeme zagovara SDA, a to je da se ide sa trajnim rješenjem s kojim će se moći većinom u Zastupničkom domu izglasavati izvršna vlast.

- Može se vidjeti da dio "Osmorke" praktično promovira i predlaže ideje koje promovira SDA. Ako su dio većine kako je moguće da predlažu rješenja koja je iznosila ranije SDA - kazao je Raguž.

Dodao je da "ko je malo politički pismen" zna kako stvari funkcioniraju i da se on, "koliko god to bilo nepopularno", slaže sa SDA da su oni faktor koji se ne može zaobići, zato što oni imaju većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda.

- To se mora jednostavno poštovati - zaključio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.